Смята се, че Великата китайска стена е най-тежкия обект на

...
Смята се, че Великата китайска стена е най-тежкия обект на
Коментари Харесай

Годишно изхвърляме електроника за близо 63 млрд. долара

Смята се, че Великата китайска стена е най-тежкия обект на земята, дело на човешка ръка. Но същата тази човешка ръка всяка година изхвърля доста по-голямо количество отпадък към този момент -екът изхвърля доста по-голямо количество отпадък и то, състоящ се единствено от електронни джаджи. Според откриватели от платформата weee-forum.org - Международната асоциация на виновните производители на електронни боклуци до края на 2021 година ще произведем над 57 милиона тона " електронен " отпадък.  Това си е една голяма планина. И този отпадък непрекъснато ще се усилва.

Реално откривателите се базират на данни на Организация на обединените нации, откъдето излиза наяве, че през 2021 година всеки човек на планетата ще създаде приблизително 7.6 кг електронни боклуци, което значи, че в международен мащаб ще се генерират страховитите 57.4 милиона тона отпадък. Само 17.4% от тези електронни боклуци, съдържащи примес от нездравословни субстанции и скъпи материали (злато и платина), ще се съберат по верен метод, ще бъдат рециклирани и това ще бъде документирано.

Но по-неприятният проблем е, че всяка година боклукът от неизползваеми електронни уреди се усилва с 2 млн. тона. И съгласно Международната асоциация, която е решена да се оправи с световния проблем с боклука от електроника и всевъзможни елементи от това съоръжение, решението е потребителите да се научат да рециклират своите към този момент ненужни компютри.

По данни на отчет на Световния стопански конгрес от 2019 година, електронните боклуци са на стойност 62.5 милиарда $.

Навсякъде по света хората държат в домовете си милиони компютри, които към този момент не употребяват, само че които са цялостни с скъпи детайли, които могат да бъдат употребявани за изработката на нова електроника. Най-ценните детайли в мобилните телефони, да вземем за пример, са галий, арсен,сребро, индий, итрий и тантал.

От друга страна пазарът на електроника сега е по този начин организиран, че поддържа наклонността непрекъснато да се търси и купува нов модел компютър, телефон, фотоапарат и така нататък При мобилните апарати това е най-очевидно, тъй като потребителите непрекъснато са подтиквани да си купуват най-новия модел.

Друг сериозен проблем е, че когато даден апарат се скапе, той мъчно може да се поправи. Собствениците му избират да си купят нов, тъй като или поправянето му е прекомерно комплицирано и скъпо, или тъй като просто е невероятно. И тук още веднъж стигаме до значимото информиране на потребителя по какъв начин да рециклира отпадъците си. При преработката на един звук електронни боклуци се икономисват към два тона въглероден диоксид.

Освен това би трябвало да се има поради, че по силата на Закона за ръководство на отпадъците изхвърлянето на електронни боклуци на нерегламентирани места е неразрешено и се плануват санкции.

В България действат компании (като " Екологика България " (ecologica.bg), " Спасовитранс ", Елтехресурс АД, " Екобултех ", Тенеко Рециклинг ЕООД), които одобряват да извозят за преработване остарели, неработещи, счупени и дефектни, морално или физически остарели компютри, само че проблем остават CRT мониторите. Това са тези монитори, в чието тяло се намира електроннолъчева тръба. Иначе, с цел да сте сигурни, че компютърът ви ще бъде вярно рециклиран, би трябвало още при пазаруването му да поискате гаранция за противоположното му приемане по стратегия за преработване.

Има и документи, които имате опция да поискате за вашия рециклиран компютър. Двата най-често срещани документа са Стандартът R2 на Basel Action Network (BAN) e-Stewards и Sustainable Electronics Recycling International (SERI) R2. Първият е още от 2006 година, вторият - от 2008 година. Със сигурност действат и стотици рециклиращи устройства, които не са сертифицирани от e-Stewards или R2, и в случай че се спрете на тях, е добре да поискате да прочетете техните гаранции.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР