Смяната на сезоните има голямо влияние върху нас, хората. То,

...
Смяната на сезоните има голямо влияние върху нас, хората. То,
Коментари Харесай

Ето как смяната на сезоните влияе на кучетата

Смяната на сезоните има огромно въздействие върху нас, хората. То, несъмнено, може да е и позитивно, и негативно. Лятото, да вземем за пример, постоянно идва със свежи упования, мисли за безгрижни дни край басейна или на плажа с коктейл в ръка. За някои обаче това е сезонът на сенната хрема, несъразмерното потене и неприятните горещи талази. Зимата може да е знак на домашния уют за вас, до момента в който за някой различен тя да подухва асоциации за суха кожа, студено време и високи сметки за отопление.

Замисляли ли сте се обаче, че промяната на сезоните се отразява освен на нас, само че и на четириногите ни другари? Дали те усещат, сходно на нас, смяната в годишните времена? Долавят ли спомагателната мокрота във въздуха през горещите месеци?

Как промяната на сезоните въздейства на кучетата ни

Нашите домашни любимци фактически усещат смяната в температурата на открито. И всичко, което идва дружно с нея. Смяната на сезоните неизбежно се отразява и на четириногите ни другари, написа " Струма ". Ето и 6 метода по какъв начин това се случва:

Промяна в апетита

Независимо дали се дължи на това, че си стоим повече време у дома, че се движим по-малко или че самото ни меню е формирано от по-тежка и калорична храна, факт е, че ние сме склонни да ядем повече през зимата. Е, нашите космати приятели не се разграничават изключително от нас в това отношение. Подобно на доста животни, апетитът на кучетата се усилва през есента и зимата. Това е натурален постепенен отговор на организма, който им оказва помощ да запазят колкото се може повече телесни мазнини, с цел да им е по-топло през по-хладните месеци.

В резултат на това може да забележите, че домашният ви любим желае от ден на ден и повече ястие през този интервал. Помнете – колкото и да ви е мъчно да кажете „ не “, значимо е да избягвате прехранването. Вместо това – раздвижете кръвта на животното с една изключителна разходка в близкия парк, да вземем за пример. Едно в допълнение лакомство понякога също е възможно, само че като цяло се предлага да се опитате да се придържате към нормалното количество висококачествена и здравословна храна за кучета – без значение от сезона.

Промяна в настроението

Може би сте чували за сезонното афективно разстройство – тип меланхолия, която визира някои хора през по-тъмните и хладни месеци от годината. Но знаете ли, че и четириногите могат да го изпитат? Според изследване, извършено от ветеринарна благотворителна организация в Обединеното кралство, към 40% от притежателите на кучета са забелязали „ забележителен спад “ в настроението на питомците им през зимата.

За да повдигнете духа на косматия си другар, уверете се, че получава здравословна доза витамин D всеки ден (разходката би трябвало да свърши работа!). Ако на открито е прекомерно студено или дъждовно, дръжте животното душевен и физически подтиквано с повече игри на закрито.

Промяна в енергийните равнища

Всички знаем, че извънредно ниските и респективно – високи температури, неизбежно въздействат на енергийните ни равнища. Е, обстановката при домашните ни любимци е идентична. През зимните месеци, когато има по-малко часове дневна светлина, на които да се насладим, циркадните ритми на нашите питомци, определящи графика им за сън, се разместват. Това е по този начин, тъй като техните тела (както и нашите!) създават повече мелатонин (хормонът, който ни прави сънливи) в условия на по-слаба светлина. Колкото и да не ви се излиза обаче, пробвайте се да поддържате естествените разходки и физическа интензивност на животното.

Алергии

Смяната на сезоните може да повлияе и на нашите космати другари, които са податливи на алергии. Някои четириноги могат да се окажат със суха, сърбяща кожа през зимата или провокиращ обрив в резултат на жегата през лятото. И в двата случая е от значително значение да ги поддържате хидратирани, тъй че проверявайте дали имат разполагаем прясна вода постоянно.

Обмислете дали да не добавите Омега-3 или различен тип мастна киселина към менюто им, с цел да отбраните кожата и намалите възпалението. Опитайте се и да не ги къпете прекомерно постоянно.

Сенната хрема е измежду най-често срещаните проблеми при домашни любимци, склонни към алергии. Симптомите ѝ са много сходни на тези, които ние изпитваме – раздразнени очи, хрема, кихане и раздразнение на кожата. Ако подозирате, че домашният ви любим има сенна хрема, вашият ветеринарен доктор може да ви насочи към подобаващи капки за очи или спрей за нос, с цел да облекчите признаците. Междувременно – поддържайте тревата в задния си двор окосена, а леглото на животното перете постоянно.

Козината

Със промяната на сезоните доста кучета усещат промени в положението на козината си. През есента и пролетта може да забележите, че четириногото линее повече от естественото, до момента в който сменя лятното си палто със зимно и назад.

Лятото обаче, несъмнено е най-любимото време от годината на всички притежатели на четириноги, тъй като тогава те се скубят минимум. Това е по този начин, тъй като те към този момент са свалили зимното си палто и са подготвени да посрещнат дните с по-високи температури.

Болки и дискомфорт

Ако самите вие имате артрит или други проблеми със ставите, то евентуално сте забелязали, че студът утежнява тези ви болежки. За страдание, същото важи и за нашите четириноги приятели. Докато горещините през лятото могат да облекчат възпалението и да намалят дискомфорта им, по-ниските температури могат да влошат признаците.

За да помогнете на косматия си приятел и да намалите болките му, пробвайте се да му осигурите оптимално топлота и комфорт. Дрешка по време на разходка и отопляемо кучешко легло са измежду вероятните способи да подсилите комфорта на животното. Опитайте се и да му попречите да скача на високо, а вместо това го повдигнете, в случай че има потребност.

Как да помогнем на домашния си любим да се оправи по-леко със промяната на сезоните

Всеки сезон е придружен от своите преимущества и провокации. Има обаче няколко неща, които можете да извършите, с цел да улесните прехода за вашия окосмен приятел.

Дръжте го вътре при рискови температури

Горещите талази и изключително студените дни могат да бъдат рискови за четириногите, изключително в случай че ги оставите да прекарат прекалено много време на открито.

Уверете се, че остава деен

Кучетата се нуждаят от ежедневни извършения, без значение от сезона. Така че – в случай че времето на открито не е изключително прелестно, има стихия или вихрушка, да вземем за пример, прекарайте известно време в игра на закрито.

Грижете се за самостоятелните потребности на животното

Кучетата се нуждаят от вниманието и грижите на стопаните си, без значение дали на открито е зима или лято. Редовните профилактични прегледи и поддръжка на външния тип на животното не трябва да бъдат пропускани.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР