Смолян. Родопчани пазят и развиват нашите традиции и са съхранили

...
Смолян. Родопчани пазят и развиват нашите традиции и са съхранили
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Родопчани са съхранили несломимия български дух, а с него страната ни има бъдеще

Смолян. Родопчани пазят и развиват нашите обичаи и са съхранили несломимия български дух, а с такива хора България има бъдеще. Това съобщи президентът Румен Радев в одобрение към гостите и жителите на село Ерма река, където взе участие в отбелязването на празника на обитаемото място и Деня на миньора, оповестиха от прессекретариата на президента .

„ Днешното събитие е доказателство, че там, където хората работят настойчиво през цялата година, празникът е същински “, съобщи Румен Радев. Той изрече благодарност и към миньорите за празника им и за техния труд и специалност, изискваща „ мощ и единодушие “.

Съдбата на Ерма река и на региона е обвързвана с рудодобива, само че хората са благословени с красивата природа, обичаите, със сговора и единството между тях, съобщи Румен Радев и добави, че родопските обитаеми места имат огромни вероятности за развиване. По думите на президента, за задачата би трябвало се усъвършенства свързаността с Гърция, а принос за това ще има дейното потребление на всички гранични контролно-прпопускателни пунктове, в това число на Граничен контролно-пропусквателен пункт Рудозем-Ксанти. „ Както вашите сърца са отворени за съседи и другари, по този начин и ние сме подготвени да работим с нашите съседи ", акцентира Румен Радев. По-късно през днешния ден президентът ще посети Граничен контролно-пропусквателен пункт Рудозем-Ксанти, на който строителните действия от българска страна са приключени.

Темата за възстановяване на свързаността с Гърция беше сложена по време на среща на президента и с представители на локалната власт и с поданици на Златоград. Отварянето на пункта Златоград-Ксанти е асъдействало за разширение на двустранните контакти с Гърция както в областта на туризма, по този начин и във връзка с превоза, търговията и стопанската система, означиха участниците в срещата. Обща бе позицията, че Родопите имат голям капацитет за развиване на исторически и културен туризъм. „ Имаме богато минало, което би трябвало да съхраним и разпространяваме “, съобщи президентът. Като перспективна област Румен Радев означи и създаването на минералните извори в района както в областта на балнеологията и туризма, по този начин и в енергетиката посредством геотермална сила. В плана на Плана за възобновяване и резистентност, препоръчан от служебното държавно управление, са планувани средства за изследване и създаване на комбинирано произвеждане на топлота и електричество от геотермални източници.

По-рано денем президентът Радев посети Рудозем, където беседва с кмета Румен Пехливанов. Двамата разискаха тематиката за нуждата от финансовата децентрализация на локалната власт. „ Липсата на положително обмисляне от страна на централната власт и съгласуваност с общините забавят реализирането на значими общински планове. Ако локалната власт има по-голяма финансова автономия, кметовете, които имат подробен взор върху обитаемоте места и нуждата на популацията, ще имат опция да осъществят по-ефективно планове и да ръководят по-отговорно “, съобщи президентът. Президентът се срещна и с поданици на Мадан.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР