Смилянски боб е една от малкото български храни, които са

...
Смилянски боб е една от малкото български храни, които са
Коментари Харесай

Смилянски боб

Смилянски фасул е една от дребното български храни, които са предпазени с патент за словна марка, касаеща неговото развъждане в региона на горното поречие на река Арда. Местните поданици назовават този фасул фасульовица.

Традициите за развъждане на смилянски фасул в този регион датират от повече от 250 години.

Специфичните почвени условия, високата мокрота на въздуха, обусловени от близостта на река Арда, качеството на водата и температурните граници, присъщи за региона на село Смилян, са извънредно подобаващи за развъждането на боб.

Смилянският фасул има неповторим усет, който е прочут освен в България, само че и в чужбина. Методът на развъждането му се е запазил с генерации наред. Насажденията се обработват ръчно, бобът се тори с натурален оборски тор.

Особености на смилянски боб

 Шарен фасул

Смилянският фасул вирее единствено в региона на Смилян, както и прилежащите Арда и Могилица, намиращи се към горното течение на река Арда. Районът на отглежането се характеризира с планински климат, където есенно-зимният сезон е относително мек, а лятото – ветровито.

Други фактори, които дефинират високото качество на смилянския боб, са влажността на въздуха и надморската височина. Областта, в която вирее бобът е с надморска височина от 820 до 870 метра.

Смилянският фасул има две съществени разновидности – наедрял и малък. Едрият смилянски фасул има бял и цветен цвят, който варира от черен до светлолилав. Традиционно тази вариация се употребява за паниране и за салати.

Дребният смилянски фасул е със доста по-дребни зърна, като сред тях доминират светлокафявите зърна с съвсем черни линии.

Празник на смилянски фасул

През 2003 година в село Смилян за първи път се организира „ Празникът на смилянския боб “. На него локалните поданици почитат тази присъща за техния регион просвета. Празникът се организира в последната събота на месец ноември, откакто към този момент реколтата е прибрана. Началото на фестивала се оповестява с фасулено топче.

По време на празника се организират три състезанието: Кулинарен конкурс с ястия, приготвени от фамозния фасул; Конкурс за детско пано от фасула; Конкурс „ Производител на годината “.

Избор и предпазване на смилянски боб

От тази година достоверният смилянски фасул ще има специфични етикети, които да го разграничават от подправения. Тази концепция принадлежи на кооперацията със селцето, която държи правото за географското название „ смилянски “.

Целта е до празника на фасула, провеждащ се в края на ноември, етикетите да бъдат подготвени. Те ще се раздадат на всички производители. Цената на 1 кг от вкусния боб е 8 лева за дребния и към 9 лв. за едрия.

Готвене на смилянски фасул

 Боб в гювече

Традиционно смилянският боб се употребява в родопската кухня:

- за приготвянето на пълнени чушки и сарми;

- баница с боб;

- шишчета от боб;

- фасул чорба;

- пълнена тиква с боб;

- разнообразни солени рула.

Смилянският фасул се готви като другите типове фасул, само че усетът му е безспорен. Ще ви представим страхотна рецепта яхния от смилянски боб.

Необходими артикули: 200 г пъстър смилянски боб, 1 глава лук, 1 морков, 1 с.л. джоджен, ½ връзка магданоз, 6 с.л. олио, червен пипер, 1 ч.л. сминдух или девесил, сол на усет.

Начин на подготвяне: Почистете и накиснете боба от предходната вечер. На идващия ден го отцедете от остарялата вода, залейте го със студена вода и го сложете да ври. След като поври 5 минути, излейте водата и прибавете нова. Сипете 2-3 с.л. олио, прибавете нарязания морков и половината лук. Чорбата се вари, до момента в който бобът изцяло омекне.

Когато е съвсем подготвен прибавете подправките. Следва запръжката. В обособен съд сложете 3-4 с.л. олио, останалия лук и малко брашно. Запържете всичко добре и най-после прибавете аления пипер. Изсипете запръжката в тенджерата с боба и оставете да поври още 10-тина минути. Поднесете със ситно нарязан магданоз.

Салата от смилянски фасул

 Смилянски фасул Снимка: Марияна Петрова Иванова

Необходими артикули: 2 чаши фасул, 1 глава лук, сол, оцет, магданоз, сол на усет, растителна лой.

Начин на подготвяне: Накиснете боба за няколко часа, отцедете водата и налейте чиста вода. Сложете да се вари, а когато е съвсем подготвен, посолете.

Свареният боб се отцежда и се оставя няколко минути, с цел да изсъхне. В бездънен съд към боба прибавете растителната лой, оцета, лука, солта. По предпочитание прибавете магданоз.

Със смилянски фасул може да приготвите още и:

- паниран боб;

- фасул в гювеч;

- фасул с месо.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР