Сменени са заместник-управителите на турската централна банка, както и член

...
Сменени са заместник-управителите на турската централна банка, както и член
Коментари Харесай

Ердоган посред нощ уволни началници заради спад на лирата

Сменени са заместник-управителите на турската централна банка, както и член на Съвета по парична политика на банката. Решението за измененията, което е подписано от президента Реджеп Тайип Ердоган, е оповестено в турския Държавен вестник.

След известието за измененията турската лира спадна до ново рекордно ниско ниво по отношение на $, като изгуби 1 % от цената си до 9,19 лири за един щатски $. Досега през тази година курсът на лирата е понижен с 19 % на фона на опасенията за паричната политика на страната. По-късно турската валута възвърне малко от загубите си до 9,1325 лири за $, съобщи Dariknews.bg.

През предишния месец турската Централна банка понижи главния си лихвен % от 19 на 18 % макар годишната инфлация от към 20 %, което провокира нова вълна от продажби на турска валута на тържищата. Според източник на Ройтерс в последно време Яваш и Кючук са изразили противоречие с някои решения, взети от турския съвет по паричната политика. Кючук се е противопоставил на продажбите на валутни запаси за поддръжка на лирата в предходни години и е декларирал, че стабилността на лирата, репутацията ѝ и устойчивият курс, който следва от това, са предпоставки за стопански напредък, а растежът, реализиран с други средства, няма да бъде дълготраен.

Той е предизвестил, че в случай че лихвеният развой през днешния ден бъде арестуван по-ниско от нужното, на следващия ден ще би трябвало да бъде още по-висок. " Уволнението на високопоставени чиновници на централната банка измежду нощ без положително пояснение не е метод за създаване на доверие към банката и за усилване на пазарното доверие ", е споделил пред Ройтерс непознат вложител.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР