Смелост, чест и мъжество - това показа националният отбор на

...
Смелост, чест и мъжество - това показа националният отбор на
Коментари Харесай

Отборът на Иран рискува всичко с бунт срещу властта по време на Световното

Смелост, чест и геройство - това сподели националният тим на Иран в мач, който ще остане в историята не поради спортните си достижения, а поради рядко срещаната проява на твърда опозиция против ислямисткия режим в Техеран.

Всички погледи бяха ориентирани към футболистите, които излязоха за първия си мач от Световното състезание в Катар, до момента в който родната им страна е разтърсвана от всеобщи гражаднски митинги към този момент трети месец.
Убийството на 22-годишната Махса Амини, пребита до гибел от религиозната полиция поради погрешно подложен хиджаб, докара до огромни протести в страната.Последва безогледна разпра с протестиращите, побои, стрелби и арести - в това число на известни и уважавани персони в Иран.Един от тях беше Али Даи - легенда на футбола в страната - който е, откакто поддържа митинга на дамите против полицейската грубост.Според Human Rights Watch - 326 души са убити в последните три месеца при репресиите на ислямските служби за сигурност против бунтовниците.Около 15 000 иранци са в пандиза поради присъединяване си в митингите.
Когато химнът на Иран прозвуча на стадиона в Доха на 21 ноември, трибуните започнаха да го освиркват. Много от присъстващите носеха плакати в поддръжка на митингите с надписи " Жена, живот, независимост ", или изображения на окървавено иранско знаме.

Iranians were booing their own national anthem today signaling the complete lack of legitimacy of the Islamic Republic. The anthem is more accurately that of the Islamic Revolution and not of the great Iranian people.
— Jason Brodsky (@JasonMBrodsky)
Много от почитателите на тима призоваваха играчите да бойкотират Световното състезание, с цел да се разграничат от режима. Най-много рецензии бяха отправени против тях поради срещата им с президента Ебрахим Раиси при изпращането им в Катар.

В този миг националите, водени от Ехсан Хаджсафи, изпратиха своето лично обръщение до жителите на Иран и до властта - без да кажат нито една дума.

Играчите стояха прегърнати и отхвърлиха да пеят националния химн.

This is what courage looks like

The Iranian football team refuses to sing the national anthem on biggest stage in the world

Eleven men, standing shoulder to shoulder, sending out a message without uttering a word
— Stefan Simanowitz (@StefSimanowitz)
Двата гола на Иран също не бяха последвани от нормалните прояви на наслада от страна на футболистите.

" Преди да кажем каквото и да друго, желая да изразя моите съболезнования на опечалените фамилии в Иран. Те би трябвало да знаят, че ние сме с тях. Ние ги поддържаме и им съчувстваме ", сподели Хаджсафи по време на конференция в Катар.

" Трябва да приемем, че изискванията в нашата страна не са положителни. Нашите хора не са щастливи. Дойдохме на Световното състезание, само че това не значи, че не трябва да приказваме от тяхно име или че не би трябвало да ги почитаме. Всичко, което имаме, е в тяхно име. Трябва да се борим, да се представим по най-хубавия вероятен метод, да вкарваме голове и да покажем резултат пред опечалените хора на Иран ", сподели още той, като категорично прикани " изискванията в страната да се трансформират, с цел да отговорят на упованията на хората ".

Загубата на иранския отбор от Англия с 6:2 беше отразена от държавните медии в Техеран като неуспех, предизвикан от митингите.

Associated Press разказва неуместните мнения в пресата в страната:
" Иран означи 2 гола, Англия, Израел, Саудитците и предателите - 6 ", написа всекидневникът " Кайхна ". Медията изяснява, че неуспехът на Иран е пристигнал след " седмици на несправедлива и невиждана психическа война против тима от вътрешни и задгранични предатели ".Друг ежедневник Vatanemrooz разгласява репортаж, който упреква протестиращите, че излезли по улиците да се радват на загубата на своя тим и ликували при всеки идващ гол на Англия, до момента в който гледат мача в кафенетата.Полицията в Машхад е затворила заведение след сигнал, че посетителите му пропагандират в интерес на противниковия тим.
Мениджърът на тима Карлош Кейрош също разяснява политическото напрежение, въпреки и сбито: " Да играеш един мач на това равнище - за тях и за мен това е фантазията на живота. Извън терена, вкъщи, хората в Иран претърпяват нещо напълно друго ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР