Слушайки как си приказват клиенти с продавачи по главната улица

...
Слушайки как си приказват клиенти с продавачи по главната улица
Коментари Харесай

Унгарската диаспора в Украйна се бои от принудителна езикова асимилация

Слушайки по какъв начин си приказват клиенти с продавачи по основната улица в Берегово, човек би помислил, че е в Унгария. Градчето обаче се намира в Украйна и жителите му през днешния ден са разтревожени от желанията на Киев, който гласоподава закон, засилващ мястото на украинския език в учебните заведения.

" Киевските ръководещи направиха нелепост! ", възмущава се Федир Шандор, учител от Университета в Ужгород, основния град на Закарпатска област. Осем на 100 от хората в Закарпатието - близо 100 000 души, считат за собствен главен език унгарския и доста табели по улиците са изписани на двата езика.

В унгарските учебни заведения децата учат на маджарски, а украинският се преподава като образователен предмет.
Член 7 от новия закон обаче разпорежда множеството дисциплини в гимназиите и колежите да се преподават отсега нататък на украински. Текстът прочее не прецизира някои детайлности и неяснотата основава опция за всевъзможни тълкувания.

" Никой не може да ни изясни по какъв начин да става това на процедура! ", оплаква се Стела Кеслер, директорка на унгарско учебно заведение в Ужгород. " Дали децата ще учат четири години на маджарски, а след това внезапно ще минават на украински ", чуди се тя.

В Закарпатието, изолирано географски от другите елементи на Украйна, има над 70 маджарски учебни заведения (четвърт от общия брой), в които вървят съвсем 10 на 100 от учениците в района - близо 16 хиляди души.

" Училищата с преподаване на маджарски ще затворят порти ", предсказва Олександър Шпеник от Украинско-унгарския учебно-научен институт в Ужгородския университет, който приготвя преподаватели за унгарските гимназии и колежи в Украйна. Просветното министерство, в противен случай, твърди, че законът ще затвърди правата на малцинствата, по-специално улеснявайки за тях достъпа до висше обучение.

Добрата оценка по украински от междинното учебно заведение в действителност е нужна за кандидатстващите в който и да било университет. Но през последните години Закарпатска област демонстрира най-нисък триумф от всички райони. Има села, в които нито един възпитаник не си е взел изпита.

Изоставени от Киев

" Повечето наши възпитаници, щом завършат, работят в фамилните компании ", отбелязва Стела Кеслер. " А който желае да следва в украински университет, намира метод ", да вземем за пример взема частни уроци по езика, изяснява тя.

Експерти на Съвета на Европа означиха неотдавна в отчет, че напъните на Киев да популяризира украинския са " похвални ", само че прекомерно мъглявите законови разпореждания би трябвало да се конкретизират с оглед отбраната на малцинствата и въвеждането на позакъснелите нови правила.

Според някои критици недоволството от Киев се дължи на това, че изолираният район години наред е бил пропуснат от централната власт след провъзгласяването на самостоятелна Украйна през 1991 година

А вакуумът постоянно е бил запълван от Будапеща - Унгария е предоставяла на своята диаспора в Закарпатието финансова и материална помощ, по-специално в образованието, страдащо от хронично недофинансиране.

" Унгария подари учебници по история, одобрени от нейното просветно ведомство ", а не от Киев, споделя Федир Шандор. Според него в локалните маджарски учебни заведения към половината учебници са маджарски.

Деликатна обстановка

Регионалното напрежение се появява в внимателен миг за Украйна, където от 2014 година тече война сред националната войска и проруските сепаратисти в източните райони. В началото на спора доста сензитивен бе въпросът за статута на съветския език. Бунтовниците упрекват Киев, че желае да ограничи използването на съветския, на който приказва огромна част от популацията, само че управляващите отхвърлят.

За мнозина украинци разпространяването на езика им е знак на отбраната на националната им еднаквост след анексирането на Крим от Русия. Но през октомври маджарски крайни националисти демонстрираха пред посолството на Украйна в Будапеща под лозунга " Самоопределение за Закарпатието ".

Месец по-късно украински националисти проведоха шествие по улиците на Берегово, смъкнаха унгарското знаме от постройката на кметството и упрекнаха Будапеща, че " поддържа сепаратизма ". " Тук няма никакви сепаратистки настройки ", декларира обаче твърдо пред Агенция Франс Прес Йосип Резеш, чиновник в районната администрация, също с унгарско родословие./БТА/
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР