Служителка на японската национална телевизия NHK е починала вследствие на

...
Служителка на японската национална телевизия NHK е починала вследствие на
Коментари Харесай

Японска журналистка почина, след като работи извънредно 159 часа за месец


Служителка на японската национална телевизия NHK е умряла в резултат на преправяне, откакто е работила изключително 159 часа за един месец, написа английският в. „ Гардиън “.

Мива Садо, на 31 години, е работила в централата на телевизионния канал в Токио и за един месец си е разрешила да вземе единствено два почивни дни. Тя умира от сърдечен удар през 2013 година, само че едвам в този момент работодателят й прави случая обществено притежание, по искане на нейното семейство. Малко след случая службата за трудови стандарти в Япония афишира, че тя е претърпяла „ кароши “ – гибел от преправяне.

Младата жена е работила като политически кореспондент и в месеците преди гибелта си е отразявала избори в страната през юни и юли 2013 година

Смъртта на Садо се чака да окаже нов напън върху японските управляващи за справяне с огромния брой смъртни случаи, породени от несъразмерна работа, която се чака да се поставя от доста чиновници в Япония.

Новината идва две години след различен сходен случай, при който млада служителка на рекламната организация Dentsu се самоуби в резултат на несъразмерния стрес от работата си. През април 2015 година 24-годишната Матсури Такахаши лиши живота си, откакто е работила изключително над 100 часа в месеца преди гибелта си. Няколко седмици преди този момент тя е написала в обществените мрежи, че желае да почине и е „ физически и душевен разрушена “.

Нейният случай провокира народен спор за японската работната просвета, при която неведнъж чиновници са принуждавани да работят изключително дълги часове, като по този метод те засвидетелстват своята отдаденост, даже и да има дребни или никакви доказателства, че сходна активност способства за продуктивността.

Правителството на премиера Шиндзо Абе предложи да постави таван на броя часове ексклузивен труд на месец от 100 ч. и да вкара санкции за фирмите, които разрешават на своите чиновници да трансферират това ограничаване – ограничения, които съгласно критици към момента излагат служащите на риск.

По данни на управляващите в Токио един от всеки петима чиновници в страната е заплашен от „ кароши “. До 2016 година над 2000 души са се самоубили поради стрес, обвързван с работата им. В същото време стотици други са починали от инсулт, инфаркт и други положения, провокирани от дългото време, прекарано на работното място. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР