Служители на американското разузнаване предупреждават европейските си съюзници за потенциално

...
Служители на американското разузнаване предупреждават европейските си съюзници за потенциално
Коментари Харесай

Американска телевизия прогнозира зимна война между Русия и Украйна

Служители на американското разузнаване предизвестяват европейските си съдружници за евентуално съветско военно навлизане в Украйна. По-голяма е вероятността офанзивата да бъде осъществена в по-студено време, съобщи американската телевизия CBS, базирайки се на източници от американските служби.

Русия е струпала десетки хиляди свои бойци покрай Украйна. За разлика от скупчването на войски предходната пролет, което се смяташе за проява на мощ, чиновниците на американското разузнаване предизвестяват, че това може да бъде подготовка за фактически навлизане в региона на Донбас в Източна Украйна.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че Алиансът следи от близко „ огромната и необикновена централизация на съветски сили” покрай границата с Украйна. Столтенберг прикани Русия да покаже бистрота във връзка с тези военни маневри. По-рано този месец държавният секретар Антони Блинкън съобщи: „ Русия може да направи сериозната неточност, като се опита да повтори това, което предприе през 2014 година”. Тогава Русия окупира нелегално украинския полуостров Крим.

Опасенията на Съединени американски щати за допустимо навлизане в Украйна идват на фона на бежанската рецесия по беларуската граница. Александър Лукашенко употребява бежанците, с цел да изнудва Европейския съюз, който наложи наказания на Минск след фиктивните президентски избори през предходната година. Кремъл твърди, че няма желание да нападна Украйна. В Киев обаче също са готови за сходен сюжет. Разузнаването счита, че съветските сили могат да нападат до края на месец януари или при започване на февруари следващата година. По данни на Киев Русия е струпала 92 000 бойци до границата.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР