Служители, инвеститори и партньори не следват просто който и да

...
Служители, инвеститори и партньори не следват просто който и да
Коментари Харесай

Пет начина да излъчвате увереност пред публика

Служители, вложители и сътрудници не следват просто който и да е — те следват водачи, които управляват бизнеса и сцената.

Независимо дали презентирате по време на включване с анализатори или говорите пред цялата компания, хората преценят освен вашето наличие, само че и вашата убеденост и подготвеност, а методът, по който изглеждате и звучите, е от голяма важност.

Проучване измежду основни изпълнителни шефове на компании, които изнасят роудшоу презентации, демонстрира, че даже и закоравелите финансови съветници преценят “компетентността и надеждността” на един водач от време на време и в границите на 30 секунди. Тези бързи преценки са толкоз мощни, че шефовете на компании, които получават най-високи оценки за своето управително лъчение в изследването, се радват и на по-високи IPO оценки на фирмите си.

Ето пет основни неща, с цел да изглеждате и звучите като водача, който хората биха желали да следват, когато презентирате, съгласно HBR.

Обличайте се с 25% по-добре от всички останали в залата. Доказателства сочат, че преценяме хората незабавно откакто влязат в стаята. А първото нещо, което вършим, без значение дали ни харесва или не, е да видим по какъв начин човек е облечен. Вероятно сте чувaли израза “обличай се по този начин, че да впечатляваш”, само че какво тъкмо значи той?

Джеймс Ситрин, водач в подбора на личен състав на управителни позиции, поучава претендентите за работа да се обличат с 25% “по-официално”, в сравнение с e преобладаващият дрескод в компанията. Обновявайте дрешника си един път или два пъти в годината, носете облекла, които подхождат на тялото ви, избирайте цветове, които допълват кожата или цвета на косата ви и избягвайте износени или протрити обувки.

Внимавайте с темпото на вашето показване. Не можем да създадем доста във връзка с качеството на гласа без интензивни уроци по пеене, след които да можем да направляваме дишането и височината. Можем обаче да подобрим вокалното показване и по-конкретно темпото.

Идеалното движение за запис на аудиокниги, да вземем за пример, е малко по-бавно от общоприетия диалог лице в лице, тъй като слушателите нямат опцията да виждат устата и лицевото ви изражение. Това движение е от към 150 думи в минута. Вие може и да не записвате аудиокнига, само че същото предписание важи, когато изнасяте уебинар или онлайн презентация, където аудитория чува единствено гласа ви. Прекалено бързото говорене ще се отрази отрицателно на доверието към вас.

Ако разговаряте присъствено пред хора, може да го вършиме и с малко по-бързи темпове, защото това е по-естествено при диалозите лице в лице, само че все пак внимавайте да не прибързвате.

Лектор със ужасно движение на вербален изказ е Брайън Стивънсън, юрист в областта на човешките права, който получава най-дългите аплодисменти след изнасянето на TED презентация. В тази презентация той поддържа движение от 190 думи в минута, което е малко по-бързо от запис на аудиокнига, само че но не толкоз бързо, като някой мотивационен преподавател, който може да изстрелва по 220 думи в минута.

Заменяйте дългите думи с къси. Ако желаете да звучите мъдро, използвайте елементарни думи. Дългите, заплетени фрази и жаргонен изказ вършат тъкмо противоположното. В своята книга „ Мисленето “ психологът и нобелов лауреат Даниел Канеман написа: “Ако желаете да ви считат за надеждни и интелигентни, не използвайте комплициран език там, където опростеният ще свърши работа.”

Използването на елементарни думи не значи заглушаване на вашето обръщение. Вие придобивате доверие и почитание, когато можете да артикулирате комплицирани хрумвания на елементарен език.

Упражнявайте се под стрес. Невролози, които учат високо ефикасни спортисти и експерти, са разкрили, че най-успелите се упражняват под лек стрес. С други думи, те се упражняват в сходни условия на тези, с които евентуално ще се сблъскат по време на действителното събитие.

Преди значима презентация може да съберете няколко хора, които да гледат генералната подготовка, даже и това да е в офиса или във всекидневната ви, вместо да се упражнявате сами пред огледалото. Симулирането даже на ниски равнища на стрес ще ви помогне да не се огъвате на натиска, когато пристигна време за същинската презентация.

Поддържайте отворена поза. Проучвания демонстрират, че комплицираните мислители употребяват комплицирани жестове с ръце. Не дръжте ръцете в джобовете си или до тялото. Използвайте жестове с ръце, които са естествени или достоверни. Един от препоръките, които дават специалистите по езика на тялото, е по този начин наречената “отворена поза.”

Ако двете ви ръце се намират над кръста с дланите нагоре, това е отворена поза. Затворената поза, от своя страна, са ръце, подписани пред тялото или скръстени на гърдите. Ако стоите за подиум, това също се смята за затворена поза, тъй като поставяте бариера сред вас и публиката. Демонстрирайте убеденост, като покажете, че имате смелостта да се отдалечете от трибуната (и от записките си) и да продължите презентацията си.

Може да имате страхотна концепция или резултати, които да споделите, само че в случай че не поднесете посланието си с убеденост, то няма да бъде чуто. Ако изглеждате и звучите толкоз добре, колкото наличието ви, ще намерите възприемчива аудитория.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР