Служители и инвеститори в OpenAI се бунтуват срещу изненадващото уволнение

...
Служители и инвеститори в OpenAI се бунтуват срещу изненадващото уволнение
Коментари Харесай

Бъдещето на OpenAI остава неясно в условията на противопоставяне между персонала и борда

Служители и вложители в OpenAI се бунтуват против изненадващото уволняване на основния изпълнителен шеф Сам Олтман. 747 от 770 чиновниците на OpenAI подписват писмо, с което заплашват, че ще изоставен компанията за изкуствен интелект и ще се причислят към екипа на Microsoft. Предприемачи и основни фигури във водещи софтуерни компании разясняват рецесията в AI колосът.
Бъдещето на OpenAI остава нестабилно, откакто напъните на чиновниците и вложителите да смъкват борда не съумяха да убедят шефовете да подадат оставка и да възстановят съоснователя Сам Олтман. До края на понеделник 747 от общо 770 чиновници на OpenAI са подписали писмо, в което заплашват да изоставен и да се причислят към Microsoft, в случай че тримата шефове, които се въздържат, откажат да подадат оставка и да анулират решението си да уволнят Алтман в петък, настояват пред Financial Times хора, които са директно осведомени с въпроса.

В същото време рисковите вложители, подкрепящи започващата компания за генеративен изкуствен интелект, застанаха зад настояванията на чиновниците и проучваха правни ограничения, с цел да принудят управителния съвет да промени решението си. Това настояват доста хора, осведомени с техните планове. Източник от фонд за рискови вложения, вложил средства в OpenAI, съобщи, че " правните дейности могат да стартират още на следващия ден ", без да прецизира каква форма ще одобряват те.

Реклама 747 от 770 чиновници на OpenAI са подписали писмо, с което заплашват, че ще изоставен и ще се причислят към Microsoft.
Положението в борда на OpenAI Според човек, директно осведомен с договарянията сред чиновниците и шефовете в борда, управителният съвет остава хладнокръвен и е подготвен да тества готовността на чиновниците да изоставен. В писмото си чиновниците на OpenAI споделят, че шефовете са " подкопали " компанията и нейната задача с уволнието на Олтман и отстраняването на Грег Брокман от борда. Брокман също е съосновател на компанията и също напусна.

Иля Суцкевер е основният теоретичен помощник в OpenAI и е последният останал съосновател в борда. Той също подписва писмото и се извинява в обществените мрежи за своята роля в уволнението на Олтман. Не прибавя обаче дали ще напусне борда. През уикенда той беше настойчиво притиснат от чиновниците да обърне позицията си. Отстраняването на Олтман вкара най-успешния план в изкуствения разсъдък на Силициевата котловина в дълбока рецесия, за която няма явно решение. OpenAI е в челните редици за развиването на изкуствения разсъдък и се счита от мнозина за най-значителния софтуерен пробив след смарт телефона и основаването на интернет. Компанията е известна с известния чат бот ChatGPT, който показа предходната година. Сега обаче нейните конкурентни обърнаха взор съм екипа й в опит да привлекат опитни откриватели. В пост в обществените мрежи от понеделник, Марк Бениоф - основният изпълнителен шеф на софтуерната компания Salesforce, помоли откривателите на OpenAI да изпратят биографиите си и предложи оферта, която да дава отговор на техните заплати. Мустафа Сюлейман, съосновател на AI стартъпа Inflection, разказва в друга обява събитията в OpenAI като доста тъжни, само че акцентира, че неговата компания се разсраства. " Елате да бягате с нас ", написа още той. Бордът след уволнението на Сам Олтман Освен Иля Суцкевер, в управителния съвет на OpenAI са Адам Д`Анджело - основен изпълнителен шеф на услугата за въпроси и отговори Quora, софтуерният бизнесмен Таша Макколи и Хелън Тонер от Центъра за сигурност и нововъзникващи технологии на Georgetown University.

До неделя вечерта бордът не съумя да се контракти да върнат Олтман, който се появи още веднъж в централата на OpenAI, и краткотрайно назначиха като основен изпълнителен шеф Емет Шиър - съоснователя на платформата за видео стрийминг Twitch. Той размени Мира Мурати, основният механически шеф, който зае мястото на Олтман като основен изпълнителен шеф в петък, 17 ноември. Ранният вложител в OpenAI Винод Косла прикани Шиър да напусне. Сам Олтман и Microsoft Основният бранител на Олтман е Сатя Надела - основният изпълнителен шеф на Microsoft. Софтуерният колос е най-големият покровител на компанията за изкуствен интелект и дава хардуерна поддръжка и серия от вложения. Надела съобщи, че 38-годишният бизнесмен ще има опция да преследва и своите странични планове, до момента в който работи за Microsoft. Самият Сам Олтман има план за криптовалута и изявява предпочитание да сътвори компания за чипове.
Реклама
Ибрахим Аджами, началник на рисковите планове в Mubadala Capital, част от Mubadala Investment Company - държавен фонд на Абу Даби на стойност 284 милиарда $, акцентира, че хаосът в OpenAI е индикативен за това за какво е толкоз мъчно да се подсигуряват за тези компании през днешния ден. Mubadala е в партньорство с Microsoft, само че не е вложила в OpenAI. Като дългогодишни вложители желаеме да оценяваме фирмите въз основата на техните консуматори, значимите сътрудници, гения и дълготрайното защитно преимущество, изясняват от фонда.

Кризата в OpenAI ще се отрази на метода, по който оперира както компанията, и на останалите на пазара за софтуерни и AI услуги.
Свързани публикации OpenAI разгласи стартирането на персонализирани чатботове и GPT Store 9 ноември 2023, 09:07 Създателят на ChatGPT обмисля да прави лични AI чипове 6 октомври 2023, 12:43 Може ли OpenAI да стане идващият софтуерен колос 6 октомври 2023, 06:15
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР