Служебното правителство отново направи странно назначение на ключов пост. Министърът

...
Служебното правителство отново направи странно назначение на ключов пост. Министърът
Коментари Харесай

Бивш министър на Станишев застава начело на ВиК Холдинга

Служебното държавно управление още веднъж направи необичайно предопределение на основен пост. Министърът на районното развиване Виолета Комитова тихомълком е сменила Надзорния съвет на Български ВиК холдинг, написа вестник " Сега ".

Най-голямата изненада е, че е назначила там и Николай Цонев – някогашен министър на защитата в кабинета " Станишев " (от квотата на Национална движение „Симеон Втори" в Тройната коалиция). Няма данни новоизпеченият надзирател да има каквато и да било експертиза във водната област. Освен като силов министър той е прочут като бизнесмен и управител, само че в други сфери (например хлебопроизводство и туризъм), и като учител, а в допълнение не е спирал да се занимава с политика – и сега е партиен водач и управлява " Нова опция ", която на последните избори прикани симпатизантите си да гласоподават за групировката на Слави Трифонов.

Любопитен подробност е, че Камелия Нейкова, която оглавява Централната изборна комисия, бе препоръчана от " ИТН ", само че в действителност е кадър на Николай Цонев – през 2008 година Нейкова тя стана зам.-министър в ръководеното от него военно ведомство, а след това влезе в неговата партия " Нова опция ".

Акционерното сдружение " Български ВиК холдинг " ЕАД бе основано от кабинета " Борисов " през януари 2020 година В него влязоха всички дялове и акции на страната във ВиК сдруженията в цялата страна. Основната му активност досега е да отпуска пари на закъсали водни оператори. Съмненията са, че ВиК холдингът е следващата касичка, основана от предното ръководство за непрозрачно и неефективно харчене на държавни запаси.

Освен Николай Цонев в надзорния съвет на ВиК холдинга са назначени Надежда Николова и Николай Ганев. Министър Комитова е подписала заповедта за кадровите промени на 5 юли, излиза наяве от документите, импортирани в Търговския указател. Новите назначения към този момент са вписани. Бившият силов министър и другите двама в Народно събрание заемат постовете до провеждането на конкурс за местата в Надзорния съвет на ВиК холдинга, гласи заповедта на служебния министър.

Не е ясно с какви претекстове министър Комитова е трансформирала надзора на държавното дружество и за какво е поставила там таман Николай Цонев. Напоследък интензивно се разяснява, че някогашният боен министър на Станишев е непосредствен със настоящия длъжностен министър председател Стефан Янев и даже се очакваше тъкмо той да поеме министерството на защитата, освен това като вицепремиер. После се заприказва, че е станал консултант на Янев, само че информацията не бе доказана. Преди много време вестник " Сега " зададе въпрос на пресслужбата на служебното държавно управление кои са съветниците на премиера и на министрите, само че към момента няма отговор. По времето, когато Николай Цонев е боен министър, Стефан Янев става бригаден военачалник, а през юли 2009 година, дни преди края на кабинета " Станишев ", е назначен за началник на дирекция " Политика за сигурност и защита " в МО.
Кой е новият ВиК надзирател



Николай Цонев е офицер от българската войска, бизнесмен, политик, водач на политическа партия " Нова опция " (учредена 2012 г.) и някогашен министър на защитата (2008 – 2009 г.)

Учил е счетоводство в УНСС, приключва и философия - в СУ. През 2006 година, от 2002 година преподава в УНСС, от 2013 година е Главен помощник в катедра " Икономика на туризма ", а през 2019 година е определен за началник на катедрата. Бил е шеф на компании, работещи в областта на леката индустрия, измежду които и производителят на самун " Нилана ".

В интервала 1999-2000 година оглавява дирекция " Управление на доставките " в Министерството на защитата. През 2001 година става консултант на военния министър Николай Свинаров (НДСВ). Година по-късно поема Изпълнителната организация " Социални действия " към МО.

След края на кабинета " Станишев " Николай Цонев е разследван за злоупотреби в Министерството на защитата. На 1 април 2010 година при зрелищен арест някогашният министър е упрекнат за предложение на рушвет на следовател, а зам.-градският прокурор Роман Василев го назовава " безспорен нарушител ".

Цонев е съден по 4 каузи, в това число и за неизгодни покупко-продажби по времето, когато е управлявал дирекция " Управление на доставките " в Министерството на защитата..
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР