Служебното правителство не трябва да взема такива кардинални решения. Това

...
Служебното правителство не трябва да взема такива кардинални решения. Това
Коментари Харесай

Валентин Николов: Алтернативата ни към момента е Уестингхаус – изцяло независима от Русия

Служебното държавно управление не би трябвало да взема такива съществени решения. Това сподели в предаването " Лице в лице " по bTV някогашният шеф на АЕЦ " Козлодуй " и Българския енергиен холдинг Валентин Николов, откакто стана ясно, че служебното държавно управление анулира решението на кабинета " Петков " за диверсификацията на доставките на нуклеарно гориво за АЕЦ " Козлодуй ".

Решението на постоянното държавно управление е съобразено и с инструкции на Европейката комисия, посочи Николов.

Алтернативата ни все още е " Уестингхаус " – напълно самостоятелна от Русия, тъй като урановият " кейк " се взема от Канада, и се асемблира в Швеция. С диверсификацията съветското гориво последователно се замества от горивото от " Уестингхаус ", уточни някогашният шеф на АЕЦ " Козлодуй ".

По думите му след нахлуването на Русия в Украйна, е мираж в близко бъдеще у нас да е допустима реализацията на плана Белене с авансово закупените от България съветски реактори.
Можем да продължим напред с доста ясна и точна тактика. 70% от хората у нас поддържат нуклеарната ни стратегия, само че, за жалост, нямаме тактика. Трябва да се работи деликатно в тази посока и да има малко повече тишина, съобщи Валентин Николов, представен от novini.bg.

Той сподели още, че в случай че заложим на мощности от " Уестингхаус " и скоро стартираме строителство на техен реактор, той ще е подготвен през 2034 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР