Служебният министър за пореден ден предупреди, че парламентът спешно трябва

...
Служебният министър за пореден ден предупреди, че парламентът спешно трябва
Коментари Харесай

Асен Василев: Пари има, но без актуализация те няма да стигнат до хората

Служебният министър за следващ ден предизвести, че Народното събрание незабавно би трябвало да гласоподава актуализация.

По време на чуване в Народното събрание Асен Василев обърна внимание, че приходите в държавната хазна са положителни и ще стигнат за всичко, само че в случай че не се гласоподава смяна в закона за държавния бюджет, те няма да стигнат до хората, в това число за спомагателните 50 лева към пенсиите през ноември.

Министърът изясни, че в закона има ограничавания какъв брой пари могат да се похарчат като означи, че има благоприятни условия за преструктуриране с решение на Министерския съвет.

" Ако няма актуализация, парите, които ги има, няма по какъв начин да стигнат до хората, компаниите, до опазването на здравето и ще би трябвало да се търсят останалите напълно малко запаси по какъв начин да се пренасочват ", акцентира Василев. Той обясни, че без актуализация за спомагателните 50 лева към пенсиите евентуално за ноември няма да има пари.

" Ние сме подсигурили нужния запас от Министерството на финансите, тъй че всички пенсионери да излязат над линията на беднотия, самата скица по какъв начин да стане е в министерството на труда и в Народното събрание ", добави министърът.

Вече над един милиард лв. от финансовите разноски са преструктурирани т.е. има малко останали благоприятни условия и по тази причина е нужна глоба на Народно събрание, което да каже по какъв начин тъкмо да бъдат изхарчени, посочи Асен Василев.

" Ние сме дали една директория по какъв начин тъкмо това да стане, тъй че те да стигнат до всички жители и компании ", увери той. И посочи, че до март са били изплащани по 50 лева към пенсиите и мярката 60/40, с цел да могат те да продължат, към този момент са преструктурирани над един милиард лв.. " Резервите ще стигнат до септември, вероятно октомври и то не за всички ограничения ", предизвести финансовият министър.

" Ако ми гарантирате, че ноември ще има парламент, който в първата си седмица ще има бюджетна комисия, която да одобри актуализация, дано да минем към подобен проект, само че виждаме, че тук има Народно събрание, което четири седмици не може да направи бюджетна комисия и да стартира да си прави работата ", съобщи още Василев.

Все още няма цялостно единодушие по състава на непрекъснатите комисии в Народното събрание, заяви по-рано през днешния ден ръководителят на Народно събрание Ива Митева. Тя изясни, че тази заран Председателският съвет в Народното събрание е разискал основаването на комисиите и изрази убеденост, че идната сряда точката ще бъде в програмата за работа на депутатите.

Веднага след сформирането на бюджетната комисия в Народното събрание служебният финансов министър Асен Василев ще бъде поканен на чуване по отношение на актуализацията на бюджета. Това заяви Пламен Данаилов от " ИТН ", който бе номинацията на партията за финансов министър.

Искаме професионално да разберем неговите терзания, упования, потребности и визии, с цел да могат да бъдат отразени, сподели Данаилов. И добави, че бюджетът е методът, по който едно държавно управление демонстрира каква политика ще прави.

Данаилов не отхвърли, че се бави сформирането на непрекъснатите парламентарни комисии. " Не мога да кажа дали е целеустремено, само че явно нямаше предпочитание за бързо съставяне на парламентарни комисии ", сподели той. Според него, комисията по бюджет и финанси в Народното събрание би трябвало да бъде управлявана от първата политическа мощ.

Не имам вяра да има обществено напрежение, в случай че няма актуализация на бюджета, разяснява Данаилов във връзка предизвестието на служебния министър председател за такава заплаха.

Проблемът не е толкоз със средства, заложени за разноските, които са планувани в бюджета. Такива има,  само че сигурно има проблем с тези средства, които не зависят от това да прехвърлим пари от едно перо в друго, а в цялостна смяна на модела на възнаграждение, разяснява финансистът.

Данаилов обаче не отхвърля други паники. " Със сигурност ще има проблеми с инфлацията. Слушате диалозите за цената на тока, а тя се отразява върху себестойността на създадените артикули ", съобщи Данаилов. " Инфлацията е доста по-висока, в сравнение с я мери Национален статистически институт, приказваме за инфлацията от стоките, които всички купуваме в магазина. И това е проблем, това изяжда всякакво нарастване и на пенсии ", и на заплати, добави той.

Все отново има написани правила и за обстановка, в която страната да действа без актуализация на бюджета, означи още Данаилов. Има средства, с цел да действа страната. " Има и написана процедура какво се случва, в случай че по някаква причина няма признат от Народното събрание бюджет за идната година. Разбира се, не е добре да няма бюджет за 2022 година, това е по-важно като тематика ", разяснява той.

На въпрос ще се стигне ли до взимане на нов външен заем Данаилов отговори, че не вижда такава потребност, само че имало и такава алтернатива, в случай че се наложи.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР