Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров поиска от трибуната на

...
Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров поиска от трибуната на
Коментари Харесай

Кацаров: Системата обслужва доставчиците на здраве, които ядат баницата

Служебният министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров изиска от трибуната на Народното събрание регионалните лечебни заведения да бъдат предадени на общините и те да вземат решение кой и по какъв начин да ръководи, защото виждат какво става пред очите им и са заинтересувани да ги ръководят.

" Да не си кривим душата, Министерство на здравеопазването и методът, по който се дефинира ръководството на лечебните заведения, Съветът на шефовете са трансформират в инструмент за партийни ползи , а не за ръководство на лечебните заведения. Трябва ли министърът да стопанисва държавните лечебни заведения " , пита се Кацаров, който счита, че в случай че това не се промени актуалната обстановка в опазването на здравето ще продължи да бъде трагична. По думите му, като се изключи че страната има тежки демографски диспропорции, има проблеми и вътре в лечебните заведения откъм медицински личен състав.

" Централизираният модел на ръководство, на който върхът са НЗОК и здравният министър , а баницата е бюджетът на Министерство на здравеопазването и НЗОК - този модел би трябвало да бъде изменен, парите би трябвало да вървят след пациента. Това е методът да се сложи потребителят в центъра на здравната система, в този момент никой не се интересува от него. Превърнахме системата за облекчаване на доставчиците, които получават прелиминарен бюджет , който не се създава, а би трябвало да се усвои , тъй че идната година да имаш по-голям бюджет. Така построена системата не работи в полза на пациентите, тя работи в полза на група хора и ще реагира по всякакъв начин срещу това да се реформира здравната система, привикнала да усвоява дотациите ", уточни още здравният министър.

Той е безапелационен - губещите от това са потребителите, за които е построена здравната система и които предплащат здравна услуга.

Преди това министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров прикани депутатите към незабавни законодателни промени , които да разрешават на лечебните заведения бързо да се преструктурират , с цел да могат да обезпечат нужния брой кревати за Коронавирус заболели. Той уточни, че в този момент законът не разрешава да се разкрият неотложно нови болнични структури, а това лишава няколко месеца. В същото време Законът за здравното обезпечаване не разрешава да се подписа контракт със здравната каса в същата година, в която е разкрита новата конструкция. Кацаров даде за образец здравния министър Костадин Ангелов, който също се е сблъскал точно с това , по тази причина и единственият вид бил да се промени законът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР