Служебният министър на регионалното развитие арх. Виолета Комитова предизвика на

...
Служебният министър на регионалното развитие арх. Виолета Комитова предизвика на
Коментари Харесай

Министър Комитова: Проф. Герджиков от години защитава Артекс. Вероятно става дума за пари |

Служебният министър на районното развиване арх. Виолета Комитова провокира на обществен спор проф. Огнян Герджиков. Причината е репликата, която професорът насочи към служебния министър във връзка градежа на небостъргача " Златен век " и упрекна администрацията й, че спъва бизнеса.

Арх. Комитова изясни, че към строителната компания е препоръчан вид през процедура в столична община за разрешаване на казуса. Вместо това от " Артекс " са влезнали в съда. Казусът е имал решение по административен път, счита министър Комитова и провокира проф. Герджиков.

Проф. Герджиков нападна нашето умело мнение като архитекти във връзка с периода за разрешенията за градеж. Ние сме се произнесли, че разрешението за градеж на " Артекс " се брои от 2010 година до 2020 година, като сме предложили най-хубавите разновидности за " Артекс ", изясни в предаването " Денят стартира с Георги Любенов " министър Комитова.

" Прилагаме поправката на закона с 10-годишния период, която е призната през 2017 година, я прилагаме с със задна дата да се брои от 2010 година в интерес на вложителя. Затваряме си очите, че в поправката на този закон няма преходни и заключителни разпореждания, не ни е казано можем ли да прилагаме със задна дата. Затваряме си очите, с цел да може " Артекс " да получи най-благоприятния период за позволение за градеж до 2020 година, тъй като в случай че го върнем на остарелия закон, на който е почнал, ще получи по-неблагоприятен краен период. Твърдим, че крайният период на това позволение за градеж е от 2010 година до 2020 година и предлагаме на " Артекс " да се насочи към Столична община, където може да се извади ново позволение за градеж за дотъкмяване на обекта. Но какво се случва - " Артекс " се насочват към съда ", посочи тя.

Защо поражда тази обстановка със правосъдната процедура, която се стартира от проф. Герджиков, пита Комитова.

" Първо, той е техен бранител от години и евентуално става дума за пари. Колкото по-дълго време стоим с една процедура в съда, толкоз по-добре за юридическите съветници. Второ, може би има някакво чувство, че съдът ще позволи по-добре проблема на " Артекс ", в сравнение с Столична община. Тука към този момент не мога да тълкувам, само че те имат път, от който да излязат от тази мъка. В този смисъл следя изказванията на проф. Герджиков, моите почетения към него, той се употребява с доверието на доста сътрудници, само че той заобикаля въпроса в общественото пространство докога важи разрешението за градеж на " Артекс ", счита Комитова.

Министър Комитова разяснява и остарялата постройка, планувана преди време за педиатрична болница. По думите й, постройката е анулирана за градеж от 2004 година Тя сподели, че няма законови учредения постройката да бъде издигната в този тип.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР