От началото на декември 2023 г. Руски войници са екзекутирали

...
От началото на декември 2023 г. Руски войници са екзекутирали
Коментари Харесай

HRW: Руски войници са екзекутирали 15 предали се украински войници от началото на 2023 г.

От началото на декември 2023 година Руски бойци са екзекутирали минимум 15 украински бойци, до момента в който са се опитвали да се предадат, съобщи Human Rights Watch в отчет, представен от съветската работа на BBC.

Human Rights Watch изследва три случая на вероятни извънсъдебни убийства на минимум 12 украински бойци, употребявайки видеоклипове в обществените медии, които се появиха през декември предходната година и февруари тази година. В тези клипове украинските военнослужещи ясно показват своето желание да се предадат. HRW припомня всякаква форма на насилие срещу пленници е строго неразрешено от международното филантропично право и законите на войната, и че всяко сходни нарушавания може да се преглеждат като военни закононарушения.

HRW проверява няколко други сходни случая, в това число един, в който двама съветски бойци явно са екзекутирали трима невъоръжени украински бойци, които са се предали.

Тези хипотетични извънсъдебни убийства не наподобяват като изолирани случаи. Human Rights Watch също прегледа запис от дрон, оповестен на 5 февруари 2024 година, на който се чува по какъв начин мъжки глас командва съветски бойци на полесражение в региона на Донецк и подрежда " Да не взимат пандизчии. " Според разбора на HRW фрагментите са от съветски дрон.

Правозащитници напомнят, че сходен отчет, оповестен през март 2023 година от Мисията на Организация на обединените нации за наблюдаване на правата на индивида в Украйна, документира изтезанията на 15 украински военнопленници през първата година от пълномащабната инвазия.

В отчет от февруари-юли 2023 година Организация на обединените нации документира извънсъдебните изтезания на шестима украински военнопленници.

Подобен отчет, оповестен през март 2024 година, обхващащ предходните три месеца, разказва 12 изтезания на минимум 32 пленени военнопленници или лица, които към този момент не вземат участие във военни дейности. Три от тях бяха без значение тествани от Организация на обединените нации.
 Армията на Буркина Фасо е избила 223 цивилни през февруари
Армията на Буркина Фасо е избила 223 цивилни през февруари

Това заяви в долкад неправителствената организация Human Rights Watch (HRW)
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР