Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов няма да издига своя

...
Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов няма да издига своя
Коментари Харесай

Янаки Стоилов подкрепи Галина Захарова за шеф на ВКС

Служебният министър на правораздаването Янаки Стоилов няма да издига своя номинация за нов ръководител на Върховен касационен съд, заяви БНР.

Той сподели, че няма да се възползва от това свое пълномощие поради качествата и престижа на заместник-председателя на Върховния касационен съд Галина Захарова, която е първата номинация за ръководител на висшата правосъдна инстанция.

Тя получи съвсем единомислещата поддръжка на сътрудниците си в съда. Заради качествата и престижа ѝ служебният правосъден министър Янаки Стоилов, който също може да номинира, разгласи, че няма да се възползва от това свое пълномощие:

Право на номинация имат и представителите на Съдийската гилдия. Последната опция за внасяне на кандидатури е на съвещанието на Висшия правосъден съвет идващия четвъртък.

От 84 участвали на Пленума на Върховния касационен съд 83-ма са подкрепили Захарова. Номинирана е от Търговската и Наказателната гилдия на съда поради своя професионализъм, праволинейност и честност.

Подкрепа Галина Захарова е получила и от Гражданската гилдия. Според магистратите време е за жена отпред на Върховния касационен съд. " Нека не подчиняваме решенията си на персонални пристрастия и дадем доверие на една диалогична, интелигентна и изобретателна, с ясна визия за бъдещата работа и отговорности дама! ", написа в предлагането.

Захарова е дълготраен углавен арбитър. В момента е заместник-председател на Върховния касационен съд. Бивш член е на Висшия правосъден съвет, само че подаде оставка предварително в символ на противоречие с кадровата му политика.

Освен Пленума на Върховния касационен съд номинации могат да вършат трима членове на Съдийската гилдия и правосъдният министър. Дали ще се възползват, ще е ясно най-късно след седмица.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР