Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов заяви, че българската армия

...
Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов заяви, че българската армия
Коментари Харесай

Колко души може да мобилизира България, в случай на необходимост?

Служебният министър на защитата Димитър Стоянов съобщи, че българската войска е в непрекъсната бойна подготвеност. Броят на българите, които могат да се отзоват при готовност обаче понижава.

Стоянов разяснява, че съветската готовност носи риск за националната ни сигурност, само че увери, че няма опасност от директно замесване на България в спора.

„ Както знаете, армията с изключение на да извършва всекидневната си активност, е и на границата. Тя е в Каравелово. Бяхме и на пожарите. Армията е там, където би трябвало да бъде “, сподели той.

“Засилили сме наблюдението и разузнаването в източната част на страната “, сподели Стоянов по отношение на оповестената частична готовност в Русия.

Колко обаче бойци може да активизира България, при положение на нужда?

Както “24 часа ” писа армията ни сега разполага с към 20 хиляди професионални бойци и към 500 доброволни резервисти при положение на потребност. Към тях се прибавят и 45-те хиляди запасняци.

Плановете на Министерството на защитата са в идващите 10 години въоръжените сили да набъбнат до 43 000 души – включително и 3000 в доброволния запас. Тогава обаче половината от сегашните запасняци към този момент няма да подлежат на сборове заради възраст.

В случай на война обаче на готовност, оповестена с декрет на президента, подлежат всички мъже и дами в страната на възраст сред 18 и 60 година За тях е планувано едномесечно военно образование.

За приемане на базова военна подготовка в последните 5 година Министерството на защитата и това на образованието вкараха и специфични часове за гимназистите. Засега обаче те са единствено доктрина и не включват инструктаж за работа с оръжие или курсове по оцеляване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР