Служебният министър на образованието поздрави всички дейци на образованието, науката,

...
Служебният министър на образованието поздрави всички дейци на образованието, науката,
Коментари Харесай

Министърът на образованието: Не само да бъдем будени и пробуждани, но да бъдем и сами будители

Служебният министър на образованието поздрави всички дейци на образованието, науката, просветата и културата, учащи и родители по случай Деня на националните будители.

" И през днешния ден имаме потребност от будители – от хора, които да ни дадат вяра, да ни стимулират и активизират, с цел да работим за нашето по-добро бъдеще ", написа Пенов.

Ето какво се споделя в приветствието му:

Скъпи дейци на образованието, науката, просветата и културата, учители, преподаватели във висши учебни заведения, възпитаници и студенти, родители,

Идеята за основаване на празник за удостояване на националните будители в България поражда след Първата международна война, когато българският народ има голяма потребност от духовна поддръжка и пробуждане на вярата и вярата в утрешния ден, който може да донесе освен това и нещо по-добро на България. Важно е да напомним това точно през днешния ден, когато след три десетилетия преход, приключил или продължаващ, като че ли не се оправдават упованията ни за по-добро бъдеще на нашата татковина. Затова съгласно мен е значимо да си спомним по какъв начин и за какво поражда този празник.

Датата, определена тъкмо преди 100 години от държавното управление на Александър Стамболийски, не е инцидентна, несъмнено. На този ден Българската православна черква уважава св. Иван Рилски, считан за настойник на България. Идеята за празника ни препраща към православната религия и към славянската книжовност, които съхраняват нашия народ през доста тествания в продължение на хиляда години. Препраща ни най-много към духовния героизъм на генерации книжовници и създатели, които в най-трудните за народа ни години съумяват да вдъхнат кураж, сили и вяра на нашите предшественици, с цел да съумеят те да осъществят Българското възобновление – първо стопанско и духовно, а по-късно и политическо.

За страдание, не е допустимо да бъдат изброени всички национални будители. В този празничен ден, би трябвало да се сетим и за всички незнайни будители. Трябва да отдадем признателността си и на днешните будители, тъй като признанието на цялостната им активност не би трябвало да идва след епохи. Като общество ние почитаме мнозина от тези наши национални герои. Но някак обръщаме малко внимание на концепциите, полезностите и правилата, които са ни завещали те. Прекланяме се пред Паисий поради историята, която е написал, и националния дух, който е събудил. Но той ни е завещал и фантазията да имаме още веднъж своя страна и тя да бъде славна и културна. Много рядко обаче самите ние си задаваме въпроса какви старания влагаме, с цел да променим модерна България към по-добро, с цел да живеем дружно и обединени.

И през днешния ден имаме потребност от будители – от хора, които да ни дадат вяра, да ни стимулират и активизират, с цел да работим за нашето по-добро бъдеще. Но сигурно и всеки от нас би трябвало да се замисли върху своите каузи. В резултат на напъните на всички тези хора, които честваме през днешния ден, ние не просто сме свободни жители на самостоятелна страна. Ние сме и хора с обучение и големи благоприятни условия посредством новите технологии още повече да се образоваме, да придобиваме още повече познания и умения и освен да бъдем будени и пробуждани, само че да бъдем и сами будители, да даваме познание, мъдрост, цел и посока на хората към нас.

Искрено се надявам, че и в празнични, и в делнични дни от ден на ден ще осъзнаваме личната си роля като родители, като учители, като хора, работещи за тази страна, за приноса ни за построяването на България като положително място за живеене, съвременна страна, с висок витален стандарт, с интернационален престиж.

Честит празник!
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР