Служебният министър на икономиката няма да ограничи износа на оръжие

...
Служебният министър на икономиката няма да ограничи износа на оръжие
Коментари Харесай

Служебното правителство не може да ограничава износа на оръжие, каза икономическият министър

Служебният министър на стопанската система няма да ограничи износа на оръжие до съответни страни , тъй като такива пълномощия не влизат в пълномощията на един длъжностен кабинет. Само едно постоянно държавно управление може да одобри такива ограничения. Това сподели служебният министър на стопанската система Никола Стоянов в петък по Нова телевизия.

Според него някогашният стопански министър Корнелия Нинова е забавила разглеждането на доста оръжейни покупко-продажби, с което е нарушила закона. По думите му над 250 са блокираните покупко-продажби, които чакат от над месец и половина. Те били свързани освен с експорт, само че и с импорт.

“Аз съм подложен в обстановка да подпиша тези преписки. Редовното държавно управление е можело да реши да ограничи износа за някои страни. Аз нямам тази опция ”, сподели служебният министър.

Той добави, че има избор или да съблюдава закона и да подпише преписките, или да направи “административен произвол ” и да забави активността на сдружението.

“Единственото, което мога аз да направя, е да съблюдавам закона. Сделките са признати, те са такива-каквито са, аз ще спазя закона и ще ги разпиша ”, сподели още той.

Стоянов разясни, че се изнасят оръжия освен за Полша, а и за доста други страни, като измежду най-търсените са муниции.

Предоставянето на оръжие в помощ на украинската опозиция против съветската войска раздели някогашната ръководещата коалиция по-рано тази година. Българска социалистическа партия изрично се опълчи на такова решение, до момента в който съдружните им сътрудници от “Има подобен народ ” и “Демократична България ” го подкрепяха. “Продължаваме смяната ” заеха позицията на балансьор, като при започване на май предложиха компромисно решение - България да не изпраща оръжие на Украйна, само че да ремонтира украинска военна техника, в случай че Киев изиска това. Това и подкрепено и от Българска социалистическа партия.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео   please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР