Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че днес ще

...
Коментари Харесай

Икономическият министър Кирил Петков уволни двама от членовете на надзора на ББР

Служебният министър на стопанската система Кирил Петков разгласи, че през днешния ден ще в профил двама от тримата членове на надзорния съвет на Българска банка за развиване (ББР). Това са Митко Симеонов и Велина Бурска, които през днешния ден не се отзоваха на поканата му за обществено чуване във връзка на концентрацията на едвам 8 частни най-големи кредитополучатели с 946 млн. лева заеми от държавната банка. Те са пратили малко писмо, че след среща с министъра в сряда смятат днешното чуване за " цирк ".



На чуването присъстваше единствено ръководителят на надзорния съвет Стамен Янев, който ще резервира поста си. Предложенията на Кирил Петков за нови членове на управителния орган са финансисти с интернационален опит - Васил Щонов и Валентин Михов.
Банка без контрол
Ходът на министъра е необикновен, защото към момента няма утвърдени от Българска народна банка заместници на уволнените от него. Петков беше декларирал обществено, че в регулатора са импортирани съответни имена за надзорния и за управителния съвет, само че през вчерашния ден от Българска народна банка обявиха пред " Капитал ", че няма импортирано настоящо искане за авансово утвърждение при тях. Вероятно първичното искане е пропаднало по процедурни аргументи и в този момент ще бъде импортирано ново.

" От през днешния ден ББР остава без контрол. Надявам се, че Българска народна банка ще ни даде опция това бързо да се поправя ", сподели Кирил Петков по време на неодобреното чуване, като посочи, че в случай че уволнените Митко Симеонов и Велина Бурска подхващат сходни дейности на утвърдените от тях огромни заеми, ще носят правосъдна отговорност.

Така натискът за по-бързо деяние отива към Българска народна банка. Тя разполага с дълги нормативни периоди, като по разпоредба утвърждението може да отнеме и 60 дни след внасянето на всички документи. Досегашната процедура на регулатора особено по отношение на държавната банка надалеч не допуска да са нужни два месеца за задачата, като утвърждения са давани и за доста по-къси интервали. Последно предходната година Стамен Янев получава утвърждение за девет дни, а през 2017 година Бурска и Симеонов, както и целият директорски съвет са утвърдени за към две седмици. А в предходни интервали има и още по-експедитивни дейности - да вземем за пример, през май 2017 година при влизането на Лъчезар Борисов в надзорния съвет на централната банка са й нужни едвам четири дни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР