Служебният министър на икономиката Кирил Петков е имал среща с

...
Служебният министър на икономиката Кирил Петков е имал среща с
Коментари Харесай

Работи се за среща на Кирил Петков с румънския министър на икономиката

Служебният министър на стопанската система Кирил Петков е имал среща с румънско - американски капиталов фонд, както и с представители на румънския бизнес в областта на превоза, логистиката и преработката на боклуци, оповестиха от икономическото министерство. По време на срещата са били разисквани опциите за вложения в разнообразни посоки, включително банково дело и летищна инфраструктура.

Министър Петков е показал пред гостите опциите за вложения в България, като е изтъкнал преимуществата на страната ни. Уточнено е, че ще се работи за среща с румънския министър на стопанската система и че ще бъдат препоръчани взаимни планове за различна сила, възползвайки се от опциите на река Дунав. На срещата са присъствали и заместник-министърът на стопанската система Калина Константинова и СТИВ Букурещ.

Икономическите връзки сред България и Румъния се развиват доста добре. 

Командированите от Румъния у нас през април са 8728 индивида. Северната ни съседка е вторият ни по величина търговски сътрудник на страната ни в Европейския съюз. За високия стокообмен спомага това, че има доста компаниите с румънски или румънско-български капитал, които се възползват от изискванията за бизнес и наличната работна мощ в двете страни. 

Стокообменът ни през предходната година е за 9.38 милиарда лв.. В интервала сред януари и декември сме изпратили в северната ни съседка продукция за 4.97 милиарда лева (спад от 2.1%), а сме внесли произведения за 4.40 милиарда лева (също спад, само че с 6.6 на сто). За България комерсиалното салдо е позитивно с 574.5 млн. лв..

В последните няколко години най-многобройна в България е групата на румънските туристи. Над 1.3 милиона са гостите от северната ни съседка, дошли у нас преди началото на рецесията с Covid-19. И през пандемичната 2020 година черноморските курорти на България са приели обичайно огромен брой румънски туристи. Тези резултати се дължат на взаимните старания и частично на сполучливата ни акция, ориентирана към пазара в Румъния. На министерско равнище са обсъждани редица двустранни начинания като предлагането на взаимни артикули и културни туристически направления с концепцията да бъдат привлечени посетители от далечни туристически пазари, изключително след отшумяването на международната пандемия от Covid-19.

Отпадат рестриктивните мерки за пътешестване от България към Румъния. С решение на румънските управляващи от 21 май страната ни е включена в листата с страни от така наречен зелена зона, за пътуващите от които влизането в Румъния е свободно – не се постанова карантина, не се изисква показване на отрицателен PCR тест или други здравни документи, доказващи липса на болест от ковид.

Cлeд oтпaдaнeтo нa вcичĸи oгpaничeния зa пътyвaнe дo Бългapия зa pyмънските жители, упованията са вce пoвeчe туристи нa ceвepнaтa ни cъceдĸa да избepaт дa пoчивaт y нac. От години с нaй-гoлям интepec се употребяват черноморските ни ĸypopти " Злaтни пяcъци ", " Aлбeнa " и " Cлънчeв бpяг ".

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР