Служебният министър на финансите Асен Василев призова пред журналисти в

...
Служебният министър на финансите Асен Василев призова пред журналисти в
Коментари Харесай

Асен Василев: Приходите ги има, трябва ни разрешение от НС за насочването им

Служебният министър на финансите Асен Василев прикани пред публицисти в Министерския съвет Народното събрание да стартира разглеждането на актуализацията на бюджета за тази година. Умоляваме Народното събрание да образува бюджетна комисия и да почне разглеждането на актуализация на бюджета, с цел да има средства, с цел да се посрещнат потребностите на хората, които не са планувани в настоящия бюджет, съобщи финансовият министър, представен от Българска телеграфна агенция.

Той заяви, че до края на годината се чака да бъдат събрани към 2 милиарда лв. спомагателни доходи над заложеното в Закона за бюджета при планувана тежка Коронавирус рецесия. Ако няма тежка Коронавирус рецесия, тези доходи може да са над 2 милиарда лв., добави Василев. Той подсети, че в Закона за бюджета е закрепена приходната и разходната част и добави, че дори и да има повече от 2 милиарда лв. доходи, държавното управление няма право да ги харчи - за пенсии, за поддръжка на бизнеса или за опазване на здравето.

В актуализацията е заложена опция на държавно управление да похарчи спомагателните доходи с увеличени разходни тавани, сподели министърът. Приходите ги има, на нас ни би трябвало позволение от Народно събрание тези средства да бъдат ориентирани надлежно - за обществени потребности, за бизнеса, за изборите и за опазването на здравето, добави Василев.

Той чака до края на октомври с наличните средства да се покрият разноските за избори, само че да няма средства по мярката " 60 на 40 ". За опазване на здравето пари могат да се намерят след активиране на буфера в бюджета, само че тогава министерствата ще останат без заплати и прехрана.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР