„Служебният кабинет ще работи, за да защити над 3.7 милиарда

...
„Служебният кабинет ще работи, за да защити над 3.7 милиарда
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: България очаква 3.7 милиарда лева по Плана за възстановяване и устойчивост

„ Служебният кабинет ще работи, с цел да отбрани над 3.7 милиарда лв. по разнообразни процедури по Плана за възобновяване и резистентност в идващите месеци. Поели сме ангажимент и отговорност за обезпечаването на този забележителен финансов запас. За да отключим тези средства, трябват действителни дейности, с цел да знаем, че сме изпълнили контрактуваните с Европейската комисия задължения ". Това съобщи заместител министър-председателят по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов.

Вицепремиерът Пеканов акцентира, че екипът му предходната година е подготвил Националния проект за възобновяване и резистентност и в този момент служебният кабинет ще работи, с цел да подсигурява неговото сполучливо осъществяване. Той посочи, че 21 от 22 ограничения по първото заплащане по Плана са изпълнени. Пеканов изясни, че по един капиталов план към момента има някои проблеми, само че екипът му работи в тясно съдействие с Министерство на вътрешните работи, с цел да се откри решение.

Вицепремиерът дефинира Плана за възобновяване и резистентност, както и оперативните стратегии, като основни пред България с оглед постигането на устойчива стопанска система. За задачата следва да се приготвят и одобряват законодателни промени, които да ни разрешат да осъществим всички нужни ограничения по второто искане за заплащане от страна на Европейска комисия по Плана.

„ Нашата цел в идващите седмици на служебния кабинет е да подготвим тези процеси, тъй че България да е съумяла на 100% да отговори на поетите задължения, тогава когато би трябвало да ги отчетем пред Брюксел ", акцентира Атанас Пеканов. „ Нашата вяра е, това да сложи едни постоянни основи и развой на деяние за осъществяването на Плана за възобновяване и резистентност в идните години. "

Относно второто заплащане работата е много по-сериозна, предизвести вицепремиерът. За да го получим е належащо да осъществим 66 ограничения, като от тях 22 са законодателни промени. До този миг е признат единствено един закон - Законът за поощряване на заетостта, добави заместител министър-председателят по ръководство на европейските средства.

По отношение на оперативните стратегии вицепремиерът Пеканов съобщи, че публично са утвърдени 3 стратегии - „ Развитие на човешките запаси ", „ Храни и главно материално подкрепяне " и „ Образование ". Пеканов означи, че стратегиите влагат непосредствено в хората, за поощряване на заетостта и развиване на умения, обществено включване и равни благоприятни условия.

„ Подпомагането с храни за най-нуждаещите се наши жители също е значим детайл, който ще откри своята реализация. През годините като специалист съм изразявал мнение, че България може би не прави задоволително за обществена поддръжка на най-нуждаещите се и се надявам това да се трансформира в идните години. Предвидени са и две напълно нови ограничения, ориентирани към таргетирана поддръжка за новородени ", акцентира Пеканов.

Вицепремиерът посочи, че служебното държавно управление продължава интензивно да работи по присъединението на България към Организацията за икономическо съдействие и развиване. Приоритет на неговата работа ще бъде и подготовката на страната ни за участие в еврозоната.

„ Светът се намира в много динамична и турбулентна среда. Нека България не изостава, не стои настрана от процесите, не остава още веднъж в периферията. По тази причина направихме едно изменение и аз ще бъда част от Координационния съвет по приемане на еврото дружно с Министъра на финансите и гуверньора на Българската национална банка. Ще подсигуряваме в идващите седмици по тази тематика да не се позволяват никакви забавяния, а жителите да са добре осведомени ", приключи той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР