Служебният кабинет ще предложи на следващото Народно събрание промени, с

...
Служебният кабинет ще предложи на следващото Народно събрание промени, с
Коментари Харесай

Кабинетът ще предложи децентрализация на общинските бюджети

Служебният кабинет ще предложи на идващото Народно заседание промени, с които да се реализира децентрализация на общинските бюджети. Това стана ясно след среща на служебния министър председател Стефан Янев с представители на управлението на Националното съдружие на общините.

" Най-важната тематика е за децентрализацията на общинските бюджети. Търсим точната формула, която да предложим на идващото Народно събрание и то да откри законодателно решение. Така общините ще могат по-добре да откликват на потребностите на хората ", съобщи Янев, представен от Българска национална телевизия. Друга значима тематика, която са разискали е методът, по който средствата в актуализацията на бюджета ще бъдат разпределяни изключително за коронавирус рецесията. Служебният министър председател е безапелационен, че няма да се наложи допълнителен трансфер към общините до края на годините поради по-високите цени на тока.

Даниел Панов от Национално съдружие на общините сподели, че от идната седмица стартира разискването на бюджет 2022. " Там има доста декларирани проблеми като този с тока, да вземем за пример, който оказва въздействие и на детски градини и на учебни заведения и на всичко. Децентрализацията е доста значим въпрос. Двата % подоходно облагане също. Зимното поддържане също. Затова е значимо че от идващия месец да стартираме да получаваме средства за зимното разчистване. Помолихме проекта за възобновяване на уличното осветяване да бъде включен в Плана за възобновяване ", изясни Панов.

Новият длъжностен финансов министър Валери Белчев съобщи, че в границите на сегашния бюджет нещата са уравновесени като доходи и разноски. " Имаме цялостна подготвеност да осигурим още този месец 25% от парите за зимно разчистване. Останалите 75 % - през януари. Министерство на финансите към този момент напредва с подготовката на идващия бюджет. Нелека задача, която не желаеме да вършим сами. Затова ще има поредност от работни срещи с общините, с цел да може бюджетът да удовлетвори оптимално всяка една местна стопанска система. ", сподели Белчев.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР