Служебният кабинет се отказа от първоначалната си идея за Бюджет

...
Служебният кабинет се отказа от първоначалната си идея за Бюджет
Коментари Харесай

За да не е „на инат“, МФ внася бюджет с 6,4% дефицит и предвижда нов дълг от 13,7 млрд. лв.

Служебният кабинет се отхвърли от първичната си концепция за Бюджет 2023, основан върху концепцията за смяна на данъчните закони, защото не вижда поддръжка от страна на водещите партии в Народното събрание. Поради „ предизвестения край “ и с цел да не работи „ напук “ държавното управление е решило да внесе в Народното събрание Закон за държавния бюджет за 2023 година, създаден на база настоящо законодателство.

„ Предложеният законопроект за бюджет за 2023 е с недостиг от 6.4% от Брутният вътрешен продукт, който в номинално изражение съставлява съвсем 12 милиарда лева “ сподели служебният министър председател Гълъб Донев на брифинг за медиите.

Припомняме, че по-рано финансовият министър Росица Велкова предизвести, че бюджетът се насочва към свръхдефицит поради високите разноски, свързани с направени по-рано данъчни облекчения, увеличението на пенсиите, обществените заплащания и неосъществени европейски стратегии. С първичната си концепция за бюджет МФ искаше да смъкна недостига до 3%, в унисон с Маастрихтските критерии. Предложението бе да се усилят приходите посредством повишението на някои налози, като връщането на по-високите ставки на Данък добавена стойност да вземем за пример.

„ Тази седмица двете най-големи политически обединения ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ разискаха бюджета и от декларираното стана ясно, че не поддържат измененията в данъчното законодателство “, разяснява Гълъб Донев решението да се внесе различен вид бюджет.

Росица Велкова разказа параметрите на бюджета, който МФ ще внесе в Народното събрание, изтъквайки несъответствието сред доходи и разноски. Заложените калкулации демонстрират, че приходите ще набъбнат номинално с 6,1 милиарда лева, до момента в който разноските ще се усилят с 11,8 милиарда лева „ Това води до в допълнение повишение на недостига с 5,6 милиарда лева “, сподели служебният финансов министър.

В резултат на това планът за бюджет планува страната да изтегли нов дълг от 13.7 милиарда лева Така в края на годината държавният дълг би повишен до 46.8 милиарда лева или 25% от Брутният вътрешен продукт, уточни Росица Велкова.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР