Служебният кабинет ревизира Плана за възстановяване и развитие на България,

...
Служебният кабинет ревизира Плана за възстановяване и развитие на България,
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Нашата ревизирана версия на Плана е доста по-добра от предишната

Служебният кабинет ревизира Плана за възобновяване и развиване на България, само че не го внесе в Брюксел, с цел да изчака постоянното държавно управление. Страната ни обаче остава измежду последните членки на Европейски Съюз, които към момента не са показали проекта си. Как ще се отрази това закъснение и по какъв начин би трябвало да разходваме плануваните европейски средства - тематиката в " Панорама " разяснява вицепремиерът Атанас Пеканов.

Още при започване на нашия длъжностен кабинет стигнахме до консенсус, че бързането не е най-важното, по-важното е качеството на този стратегически документ за бъдещето на България, изясни Пеканов.

" Според мен нашата ревизирана версия е много по-добра от предходната, залага още по-високи упоритости. В последна сметка, средствата не са застрашени - те са там за нас и би трябвало да ги използваме по най-хубавия метод ", доуточни той.

В предходната версия на Плана имаше положителни планове, които бяха надградени, само че имаше и доста проблеми. Мисля, че успяхме да въведем доста нови положителни неща с това стават 57 плана и 43 промени, изясни Пеканов.

" Апелирам към политическите партии за последователност в този документ. Ние обещаваме, че нещо ще се случи - служебният кабинет дава обещание и по тази причина би трябвало последователност ", добави той.

На въпрос дали той води война със София поради заложените средства за столицата, вицепремиерът изясни, че съгласно него, методът, по който се развива страната не е добър от позиция на фокусирането в София.

" Това постоянно е била моята икономическа логичност - прекомерното фокусиране на хора и запаси в столицата е нездравословно за цялата страна. Видях некадърност на екипа на госпожа Фандъкова да понижи ресурса за метрото, да откри някакви лични средства ", добави Пеканов.

Той е безапелационен, че образованието и науката са целите, които обуславят дълготрайното бъдеще на една страна. Икономиките на знанието са тези, които просперират, акцентира Пеканов.

" Видяхме доста кадърни младежи, които са били в чужбина и се върнаха в България и ние би трябвало да създадем всичко допустимо да задържим множеството от тях. България би трябвало да се движи доста по-бързо и не би трябвало да се фокусираме единствено върху Плана - да, той е значим запас, само че от нас зависи по какъв начин ще го използваме ", акцентира Пеканов.

Видях и хубавото, и неприятното - извънредно кадърни специалисти, видях институции с неглижирана роля, може би сме не запомнили какъв брой е значима експертизата, счита вицепремиерът.

Има един огромен план, който ние се видяхме принудени да отпадне тъй като не беше предпазен пред Брюксел и не потвърждава, че няма да навреди на околната среда - това е планът за " Напоителни системи ". Ако този план беше оставен, Планът ни щеше да е подготвен след 5-6 месеца, изясни още Пеканов.

" Това, което ни би трябвало сега, е някакъв тип успокоение, консенсус по какъв начин да действаме отсега нататък ", заключи Пеканов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР