Служебният кабинет предлага изравняването на цените за битовите потребители на

...
Служебният кабинет предлага изравняването на цените за битовите потребители на
Коментари Харесай

Правителството предложи еднаква цена на ток, газ и парно за домакинствата

Служебният кабинет предлага изравняването на цените за битовите консуматори на електрическа сила, газ и парно. С това се цели „ повече правдивост “ и отбягване на разноските за прекосяване от един метод на отопление към различен. Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов в петък.

Предложението на служебното държавно управление цели да изравни цената на контролирания пазар до избран предел, без значение какъв е нейният източник. Това, по думите на министъра, значи, че без значение дали един апартамент се отоплява с сила от топлофикация, ток или газ крайната цена ще бъде една и съща.

Тази цена ще важи единствено до оптимален предел на ползване от 800 киловатчаса през зимата и 300 киловатчаса през лятото, посочи министър Христов. Всеки киловатчас, който е над оптималния предел, ще се заплаща по осреднените цени за месец на свободния пазар.

„ Видяхме, че 800 киловатчаса използват към 90% от българските семейства “, сподели още министърът и посочи, че в тези ограничения не са включени потребителите на отопление на твърдо гориво, тъй като това зависи от Министерството на земеделието.

По отношение на обезщетенията за бизнеса Христов разяснява, че ще се търси „ бистрота “ и „ диверсифициран метод “, който ще бъде конкретизиран през идната седмица. Предимство в размера на обезщетенията ще получат всички компании, които са вложили или сега влагат в енергийна успеваемост.

За да могат да влязат в действие, предложенията на Министерството на енергетиката за обезщетенията за потребителите и бизнеса, би трябвало да бъдат. Гласуването на обезщетения за бита и компаниите беше заложено в предизборните стратегии на всички партии, даже в обстановка, в която не бъде формирано държавно управление.

Министърът разяснява и решението на Министерския съвет да анулира заложеното от кабинета „ Петков “ ограничаване при търсенето на различни снабдители за гориво за АЕЦ „ Козлодуй “ . То предвиждаше от бъдещи търгове да бъдат изключени компании от Русия.

Христов сподели, че решението на последното постоянно държавно управление е облагодетелствало американската „ Уестингхаус “ и даже е предписание евентуално невероятно намирането на снабдител. Това той оправда с обстоятелството, че предходното решение напълно е изключвало работата с съветски сдружения, които от своя страна работят с всички вероятни снабдители за гориво за „ Козлодуй “. Той загатна също и че предходното решение е изключвало работата с съветския нуклеарен институт „ Курчатов “ , който модернизира и поддържа част от системите в нуклеарната централа.

В отговор на въпрос на Свободна Европа министър Христов удостовери, че България е поискала и изключването на института „ Курчатов “ от последния пакет наказания на Европейски Съюз против Русия. По думи на министъра това се е случило, тъй като в противоположен случай АЕЦ „ Козлодуй “ е трябвало да приключи активност.

В България активността на института е обвързвана със системите, които разрешават безвредната работа на атомната централа. Институтът, дружно с поделението на съветската „ Росатом “ – „ Русатом сървис “ има контракт за рационализация и поддръжка на част от системите в нуклеарната централа, подписан през 2020 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР