Служебният кабинет освободи от поста изпълнителния директор на Българската агенция

...
Служебният кабинет освободи от поста изпълнителния директор на Българската агенция
Коментари Харесай

Шефът на БАБХ Христо Даскалов е уволнен. Той твърди, че е заради Капитан Андреево


Служебният кабинет освободи от поста изпълнителния шеф на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) Христо Даскалов в сряда. Зам.-министърът на земеделието Крум Неделков сподели, че има няколко аргументи за решението, измежду които фактът, че Даскалов се върнал от отпуск преди Централната изборна комисия (ЦИК) да е съобщила окончателните резултати от вота, което нарушава изборното законодателство.

Даскалов беше кандидат-депутат от “Продължаваме смяната ” и беше излязъл в отпуск по време на акцията. Неделков твърди още, че след завръщането си в организацията към този момент някогашният ѝ началник е подхванал няколко кадрови рокади и е сключил " непозволено " анекс към контракт с изминал период на деяние.

“След всички тези разпоредителни дейности отпътува на служебна командировка в Италия на разходи по план на конструкция към БАБХ. За всички тези дейности не е известен министърът на земеделието ”, добави Неделков, представен от “Дневник ”.

На мястото на Даскалов е назначен досегашният зам.-директор на организацията Христо Вълчанов, който ръководеше БАБХ от юли 2021 година до януари 2022 година

Уволненият изпълнителен шеф реагира с обява във, в която съобщи, че “връщането на старите корупционни схеми стартира още преди ГЕРБ да са изпълнили отговорността си да създадат постоянно държавно управление ”.

Даскалов дефинира Вълчанов като “човека, който в края на 2021 година стартира процедурата за нов 10-годишен контракт с частна компания на границата ”, визирайки проблема с частния надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт “Капитан Андреево ”, реализиран от компанията “Евролаб 2011 ”.

Ден по-късно, в четвъртък, Даскалов разяснява пред Нова телевизия, че същинската причина за уволнението му са разкритията и дейностите му във връзка с възобновяване на държавния надзор на границата с Турция.

“При встъпването в служба на служебното държавно управление се срещнах с вътрешния министър Иван Демерджиев и премиера Гълъб Донев. Те показаха убеденост, че ще продължим досегашната си работа по връщането на граничния пункт “Капитан Андреево ” в ръцете на страната. На 30 август излязох в отпуск поради предизборната акция. Видях се с Крум Неделков и желаех Оля Караджова да ме замества, само че той ми сподели, че по-висша воля е споделила, че би трябвало да е Христо Вълчанов. Над министъра разбирате кой стои - допускам, че е министър-председателят ", сподели Даскалов.

Той отхвърли да е уволнявал чиновници на БАБХ след връщането си от отпуска. Обясни, че е имало вътрешно разбъркване на двама души от организацията, само че сходни рокади се правили ежедневно в държавните институции.

Вълчанов отговори на обвиняванията на предшественика си, декларирайки пред Нова телевизия, че “Евролаб 211 ” няма да се върне на границата ”. “Решението е на най-високо равнище. В момента се приготвя оповестяването на “Капитан Андреево ” за обект от националната сигурност и от сериозната инфраструктура. Така вечно ще се отнеме опцията частни компании да оперират там ”, добави новоназначеният началник на БАБХ.

“Евролаб 2011 ” извършваше фитосанитарния надзор на “Кап. Андреево ” допреди няколко месеца, когато ръководещите в оставка от “Продължаваме смяната ” разкриха, че по времето на ГЕРБ компанията е монополизирала тази активност на един от главните сухопътни входове на Европейския съюз (ЕС).

Покрай този случай се появиха обвинявания в корупция, закани към политици, подозрения за контрабанда и пропуснати от страната изгоди за стотици милиони. Разкритията за частния надзор на “Капитан Андреево ” бяха посочени от някогашния министър председател Кирил Петков като една от същинските аргументи за рухването на кабинета му.

“Евролаб 2011 ” беше принудена да прекрати активността си на границата и да освободи наетите от нея пространства там точно от Христо Даскалов. Впоследствие компанията подаде няколко тъжби в съда,.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР