Служебните министри на финансите и на социалната политика Асен Василев

...
Служебните министри на финансите и на социалната политика Асен Василев
Коментари Харесай

Пари има: Министрите са доволни от развръзката с пенсиите

Служебните министри на финансите и на обществената политика Асен Василев и Гълъб Донев дадоха знак, че обновеният бюджет на Държавното-обществено обезпечаване ще бъде изпълнен макар утвърдените от Народното събрание добавки от 120 лева към пенсии до края на годината.

" Парламентът одобри бюджет на ДОО, който е рационален, резистентен във времето и подсигурява, че пенсионерите ще продължат да получават по високи пенсии от следващата година или до момента в който нов парламент не реши да ги вдигне повече. Общата сметка на измененията натоварват държавния бюджет със 115 млн. лева спомагателен трансфер към ДОО. Трябва да се има поради обаче, че актуализацията на бюджета е направена юли месец. Оттогава имахме окончателните данни за юли и август и предварителни данни за първата седмица на септември. Вече сме разпознали в допълнение 300 млн. лева доходи, които могат да бъдат употребявани. Тези 115 млн. лева се покриват от спомагателните 300 млн. доходи ", изясни министърът на финансите Асен Василев. 

Вицепремиерът Гълъб Донев съобщи, че обновеният бюджет на ДОО може да бъде изпълнен. 

Парламентът стигна до компромис за нарастването на пенсиите. Окончателно признатият вид предвижда от 1 октомври до 25 декември държавата да изплаща 120 лева добавка към всички пенсии. От Коледа влиза в действие и индексацията на пенсиите -  минималната пенсия да бъде увеличена на 370 лева, а всички останали пенсии ще се индексират съгласно новия заложен коефициент за трудов стаж от 1.35. Това бе вид, препоръчан от служебния кабинет, само че импортиран като корекция в закона от ръководителя на Бюджетната комисия Любомир Карамански и бе подсилен в пленарната зала с гласовете на " ИТН ", " Демократична България " и Движение за права и свободи. 

При гласуването депутатите запазиха и нарастването на обезщетението през втората година от майчинството - от 380 на 650 лева, което влиза в действие от 1 октомври.

Очаква се в петък (10 септември) да се гласоподават дефинитивно и измененията в Закона за държавния бюджета. Преди това следва да бъде приета на второ четене и актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР