Службата за вътрешна сигурност на Финландия потвърди днес оценката си

...
Службата за вътрешна сигурност на Финландия потвърди днес оценката си
Коментари Харесай

Службите предупреждават за повишен риск от крайнодесен тероризъм

Службата за вътрешна сигурност на Финландия удостовери през днешния ден оценката си за риск от терористична опасност на равнище две ( " нараснал " ) по четиристепенна канара и означи, че заплахата от крайнодесен тероризъм в страната е повишена, съобщи " Асошиейтед прес ".

Финландската Служба за сигурност и разузнаване, известна като СУПО, съобщи в доклада си за 2020 година, че е идентифицирала крайнодесни детайли, " притежаващи качества и мотивация да извършат терористична офанзива " в страната с 5,5 милиона души население.

" Крайнодесните детайли, които са обект на наблюдаване от контраразузнаването и са разпознати от СУПО, всекидневно са свързани с интернационалните крайнодесни кръгове в интернет ", уточни в изказване шефът на СУПО Анти Пелтари.

Службата съобщи, че " са се появили също някои индикации за съответна подготовка " на терористични актове от страна на сходни крайнодесни кръгове, представляващи терористична опасност във Финландия, само че не даде повече детайлности. Нивото на опасност остава непроменено от миналата година.

СУПО означи, че като цяло най-голямата опасност за терористична офанзива във Финладия сега произлиза от човеци и дребни групи, последователи или на крайнодясна, или на ислямска фундаменталистка идеология.

Службата сега следи активността на близо 390 лица във Финландия. Мнозинството от тях имат връзки с идеологията на радикалния ислям, само че СУПО не даде информация за броя на следените от нея лица от крайнодесните кръгове.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР