Докторът по психология и сертифициран позитивен психотерапевт Галина Кабаджова коментира

...
Докторът по психология и сертифициран позитивен психотерапевт Галина Кабаджова коментира
Коментари Харесай

Д-р Кабаджова: Добре е да има психолог и за възпитателите в детските градини. С деца се работи трудно

Докторът по логика на психиката и сертифициран положителен психотерапевт Галина Кабаджова разяснява случая на принуждение в детска градина от през днешния ден.

" Родителите и роднините могат да окажат поддръжка, да бъдат до детето, да го подготвят да приказва, само че те не могат да предложат психическа помощ. Този психолог, избран за децата, зависи какво ще прави за тях. Един психолог за всички деца няма по какъв начин да е задоволителен. Ако прави някаква групова терапия, би била сполучлива тази процедура ", сподели тя в студиото на " Новините " на " Нова ".

" Може би е добре да има детски психолог във всяка една градина. Но не знам дали не е ли по-важно да има психолог и за възпитателите в детските градини. Не се работи елементарно с деца и ние в действителност неглижираме психологичното здраве на възпитателите. Не единствено в детските градини, само че и в центровете за настаняване от фамилен вид. Налагало ми се е да работя, работя и до ден сегашен с възпитатели и мога персонално да видя техния бърнаут. Ако се върнем на детските градини - имаме един педагог на най-малко 20 деца. Това е някакво безумство. Представете си в случай че всеки се сложи в тази роля какъв брой време ще издържи един естествен човек на това. Тук е време да отворим разговора за психологичното здраве на тези възпитатели, какво се прави за тях, каква подготовка имат. Как институциите се грижат, оказва помощ ли им се да управляват тези страсти. Това няма да е последния случай, то не е и първия, за голямо страдание. И в случай че не предприемем някакви ограничения за предварителна защита, нищо няма да се промени ", сподели още доктор Кабаджова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР