Словосъчетанието фалшиви новини“ (fake news“) беше обявено за дума на

...
Словосъчетанието фалшиви новини“ (fake news“) беше обявено за дума на
Коментари Харесай

Британски речник определи фалшиви новини за дума на година

Словосъчетанието „ подправени вести “ („ fake news “) беше оповестено за дума на годината от английския речник на британския език „ Колинс “, осведоми БГНЕС.

Според съставителите на речника, използването на думите се е нараснала цели 365% през 2016 година, написа английският в. „ Гардиън “. Това значително се дължи на американския президент Доналд Тръмп и честото потребление на словосъчетанието от него.

Миналата седмица той даже съобщи, че се счита за „ изобретател “ на израза. „ Предполагам, че други хора са го употребявали през годините, само че аз в никакъв случай не съм го забелязвал “, сподели той по време на изявление. От речника показват, че етимологията на словосъчетанието остава противоречива.

Според „ Колинс “ терминът „ подправени вести “ стартира да се употребява през 2000-те години в американската телевизия, с цел да опише „ подправена, постоянно сензационна информация, популяризирана под прикритието на новинарски репортаж “. Използването му се усилва от 2015 година и ще откри място и в идващото печатно издание на речника.

Други политически термини също участваха в конкуренцията за дума на годината. Сред тях са „ ехтене камера “ („ еcho chamber “), който значи пространство, изключително в обществените мрежи, където обещано мнение се чака да се одобри с утвърждение, защото ще бъде прочетено единствено от хора, които мислят по същия метод. Огромен растеж (7000%) се следи и в потреблението на думата „ антифа “ („ antifa “), с което се отбелязват антифашистки организации и придвижвания. Тя се употребява най-много в Съединени американски щати, където през последната година зачестиха конфликтите сред антифашистки протестиращи и крайнодесни представители.

Сред другите думи, определени за присъединяване в надпреварата за дума на годината, са и терминът „ джендър-флуид “ („ gender-fluid “), който значи човек, който не се разпознава с един избран пол, „ фиджет спинър “ („ fidget spinner “) – известна детска играчка, както и „ Инста “ („ Insta “), което е редуциране от името на известната обществена мрежа Инстаграм.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР