Словения откри посолство в СофияНа официална церемония тази вечер Словения

...
Словения откри посолство в СофияНа официална церемония тази вечер Словения
Коментари Харесай

Словения откри посолство в София

Словения откри посолство в София
На публична гала довечера Словения отвори първото си посолство у нас. То се намира на софийската улица „ Бачо Киро ”, съобщи кореспондент на БГНЕС.

На откриването и в компанията на посланика на Словения у нас Анжей Франгеш участваха някогашният министър председател и първия посланик на Словения Миро Церар и българският външен министър Екатерина Захариева, почетният консул Николай Василев, посланиците на Македония, Съединени американски щати и други, дипломати.

„ Днес е значим ден за България и Словения ”, сподели на български посланникът Анжей Франгеш и добави, че двете страни са сътрудници в Европейския съюз и имат чудесни връзки между тях.

Външният министър на Словения Миро Церар сподели, че положителните връзки сред двете страни ще продължат и за в бъдеще.

„ Добрите връзки, които имаме ще спомогнат за по-доброто съдействие както във връзка с политиката и развиването на икономическите връзки, по този начин и за увеличение на вложенията и подпомагането на бизнеса в двете страни ”, съобщи Церар.Той добави, че посредством новото посолство в София ще се задълбочат и културните и човешките връзки, които ще ни сплотяват. Церар сподели, че се надява повече Словенци да посетят страната ни и да се срещнат с историческото завещание на България.

От своя страна българският външен министър Екатерина Захариева благодари на Миро Церер, че е съдействал за откриването на посолството.

„ Откакто през март месец се откри директната връзка сред двете столици, имаме нарастване с 20% единствено за първите 6 месеца на словенците посетили България. Също по този начин имаме и нарастване на българите посетили Словения за туризъм. Търговският продан сред двете страни е към 426 млн. евро, само че той е с доста по-голям капацитет ”, уточни за БГНЕС министър Захариева. Тя акцентира, че както България, по този начин и Словения са едни от най-големите производители на части за автомобилостроенето и обсъждахме тази опция за по-голямо съдействие и търговия.

„ Пожелах на посланика на страната у нас в края на мандата му да забележим най-малко удвояване на двустранния продан. Също по този начин ние споделяме доста общи цели от гледна точна страните от Западните Балкани. Няколко пъти министър Церер поздрави България по тази причина, че е сложила толкоз високо европейската вероятност на страните от Западните Балкани. Имаме обща визия във връзка с бюджетната рамка, общи начинания, свързани с енергийната сигурност и съгласуваност със страните от Централна и Източна Европа ”, разяснява външният ни министър./БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР