Словакия дари своята система за противовъздушна отбрана С-300 на Украйна,

...
Словакия дари своята система за противовъздушна отбрана С-300 на Украйна,
Коментари Харесай

Словакия подарява системите си С-300 на Украйна

Словакия подари своята система за противовъздушна защита С-300 на Украйна, заяви в петък министър председателят на страната Едуард Хегер, представен от Ройтерс.

Това е цялостен поврат на позицията на Братислава декларирана от министъра на защитата Ярослав Над при визитата на американския му сътрудник Лойд Остин предишния месец.

Тогава Над акцентира, че Словакия може да даде тази система единствено при изискване, че получи съответна подмяна, като обърна внимание, че идващите в страната противовъздушни системи " Пейтриът " остават благосъстоятелност на Дания и Германия, а Братислава желае да придобие лични такива.

Припомняме, че системите С-300, ситуирани в Словакия, са доста търсени от украинския президент Володимир Зеленски, тъй като украинските военни ги познават и могат да работят с тях. Такива системи има и България, която тогава беше идната дестинация на американския министър на защитата, написа Би Би Си. Словашката войска разполага и с дребен флот от изтребители МиГ-29, подвластни от съветско обслужване.

Подобна е и обстановката в България, където системи С-300 пазят небето над столицата и над АЕЦ Козлодуй. Официално с България не са били водени диалози за прехвърлянето на тези системи в Украйна.

Гърция също разполага със системите С-300, само че те са добити от Русия след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики и с цел да ги изпрати някъде се нуждае от разрешението на Москва. Гръцките системи са основани на остров Крит.
ТЕМА преди 56 минути 547 преди 3 часа 750 преди 3 часа 571
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР