Руският президент Владимир Путин не е в състояние да отправя

...
Руският президент Владимир Путин не е в състояние да отправя
Коментари Харесай

Лойд Остин: Путин не е в позиция да диктува на Украйна как да постигне мир

Руският президент Владимир Путин не е в положение да насочва претенции към Украйна за преустановяване на войната, сподели в петък министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин, до момента в който популяризира военните триумфи на Киев, изправен пред пълномащабната инвазия на Москва.

Путин сподели по-рано в петък, че Русия ще приключи войната в Украйна единствено в случай че Киев се съгласи да се откаже от упоритостите си за НАТО, да съобщи всичките четири провинции, претендирани от Москва, и да извърши демилитаризация.

" Той не е в позиция да диктува на Украйна какво би трябвало да направи, за да реализира мир ", сподели Остин пред кореспонденти в централата на НАТО в Брюксел.

Русия управлява близо една пета от украинската територия през третата година от войната. Украйна твърди, че мирът може да се основава единствено на цялостното евакуиране на съветските сили и възобновяване на нейната териториална целокупност.

" Стотици хиляди бойци бяха ранени и убити при тази несправедлива и непровокирана инвазия. Той може да постави завършек на това през днешния ден, в случай че реши да го направи. И ние го призоваваме да направи това и да напусне украинската суверенна територия ", Остин споделих.

В обръщението си Путин сподели, че  " бъдещото битие на Украйна " зависи от това тя да изтегли силите си, да одобри безпристрастен статут и да стартира договаряния с Русия и сподели, че военното състояние на Киев ще се утежни, в случай че отхвърли предлагането.

Моментът на речта на Путин очевидно имаше за цел да изпревари швейцарската среща на Украйна, оповестена за " мирна конференция " макар изключването на Русия, където украинският президент Володимир Зеленски търси проява на интернационална поддръжка за изискванията на Киев за преустановяване на войната.

Той направи своите мнения и преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон, на която съдружниците на Украйна също към момента са в несъгласие дали и по какъв начин да се ускори формулировката на НАТО по отношение на бъдещото участие на Украйна в Алианса.

Официалната позиция на НАТО е, че Украйна ще се причисли към Алианса един ден, само че не до момента в който страната е във война. " Бъдещето на Украйна е в НАТО ", обявиха водачите на НАТО на миналогодишната среща на върха във Вилнюс.

Някои съдружници желаят този език да бъде засилен, предлагайки срещата да разгласи, че пътят на Украйна към участие е " необратим ", съгласно дипломати.

Остин заобиколи въпроса, като сподели единствено, че разширението на НАТО не е евентуално в кратковременен проект.

" По отношение на разширението на НАТО, мисля, че това е решение, което 32-те членове на Алианса на НАТО ще вземат в даден миг, не виждам никакво предпочитание или индикация, че ще преследваме разширение в който и да е миг в близко бъдеще  ", сподели Остин.

Остин сподели, че подозира, че постоянно ще има страни, които биха желали да се причислят към НАТО, само че в този миг алиансът желае да се концентрира върху на най-новите си членове, Швеция и Финландия.

" Мисля, че в този миг членовете на Aлианса евентуално биха желали нещата да се стабилизират и да се уредят, докато привличаме новите членове и продължаваме да усъвършенстваме проектите си ", сподели Остин.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР