Слоновете оказват влияние на околната среда по такъв начин, че

...
Слоновете оказват влияние на околната среда по такъв начин, че
Коментари Харесай

Слоновете намаляват вредните емисии на газ

Слоновете оказват въздействие на околната среда по подобен метод, че понижават нездравословните излъчвания на газ в атмосферата на Земята. До този извод стигнаха учени от американския университет Сейнт Луис, а резултатите от проучването са оповестени в сп. Nature Geoscience.

По време на няколко експедиции биолозите са изучавали държанието на слоновете в разнообразни региони на Централна Африка. " Открихме, че в ареалите на тези животни има дървета с обилни корони, които образуват гъсти гори ", съобщи участникът в експедицията професор Стивън Блейк. Растенията гълтам огромни количества въглероден диоксид, с което способстват за намаляването на парниковия резултат. Според учените значима роля в този развой имат и гигантските бозайници.

" Гъстата гора се образува от бавнорастящи дървета, които не провокират интереса на слоновете. Вместо тях животните се изхранват с бързорастящи растения, като по този метод освобождават пространство за техните " по-бавни " съперници. След няколко години на това място може да се появи плътна зелена завивка ", изясни проф. Блейк.

Според оценките на биолозите за изкуственото развъждане на сходни дървета без помощта на слоновете хората ще би трябвало да похарчат минимум 43 милиарда $. Полезните качества на тези бозайници обаче не могат да ги спасят от изтребване. Според Световния фонд за дива природа те към момента се отнасят към застрашените типове, а техният брой на Черния континент не надвишава 415 хиляди.

Хората харесват слоновете, само че безжалостно ги унищожават. Трябва да опазим тези бозайници, тъй като те извършват значима задача: понижават нездравословните газове. Необходимо е да променим нашето отношение към тях, безапелационни са специалисти.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР