Сложното при пуйката е, че обикновено е с голям размер

...
Сложното при пуйката е, че обикновено е с голям размер
Коментари Харесай

Как да сготвим пуйка

Сложното при пуйката е, че нормално е с огромен размер и в случай че нямате домашна такава, си я купувате замразена. Тя не е толкоз сочна, колкото е прясната и домашно гледана, само че пък е някакъв компромисен вид. Ако сте решили да си вършиме пуйка, само че сте си купили замразена, съобразете, че ще има и дълго време на топене. Говорим за към 2 часа на 400 г от тежестта на пернатото.

Освен това, доста постоянно в рецептите за пуешко става въпрос за обливане на месото със сос непрекъснато. Особено можем да намерим сходни предписания в случай че потърсим пълнена пуйка. Трябва да сте наясно, че цялото това обливане няма да направи самото месо сочно, а единствено кожата на животното.

Друго, което е главно при приготвянето на пуйката е, че тя изисква много дълго време за печене поради огромните си размери. Включвате печката на междинна температура и приготвяте пуйката за към 3 до 5 часа. Това към този момент зависи от размера на съответното животно.

Ако се чудите по какъв начин тъкмо да си я приготвите, може да я извършите по всевъзможен метод, най-ефектна е в случай че е пълнена. Но в случай че сте си купили по-голяма пуйка от фурната, разрежете я на порции и я пригответе на някаква манджа. Може да извършите бял сос като за фрикасе, или пък да сложите до месото ориз. Вкусна ще стане и с гарнитура от картофи. За зимата чудесна концепция е и печена пуйка с кисело зеле.

Истинското творчество, може да бъде приложено в случай че сте решили да извършите пълнена пуйка.

Пълнена пуйка с хрупкава коричка

Необходими артикули: за маринатата – 2 л вода, 1 лимон, 1 портокал, джинджифил, черен пипер на зърна, глава лук, 100 г водка, 100 г бяло вино, зехтин, по 1 с.л сол и захар

 Пълнена пуйка

За плънката ви трябват: 1 глава лук, 1 ч.ч ориз, масло, ½ ч.ч орехи, ½ к.ч. червени боровинки, сол, черен пипер, розмарин, индийско орехче, стафиди, ½ ч.ч вода, ½ ч.ч бяло вино

Продукти за ароматното масло: джинджифил, черен пипер, босилек, масло, червен пипер

Начин на подготвяне: След като измиете към този момент размразената пуйка, поставете я в огромна купа. Маринатата се подготвя по следния метод – смесват се водката, виното, водата, черния пипер, джинджифил, солта и захарта, лука се нарязва на едри части, а сокът от лимона и портокала се изстисква, прибавя се и зехтин. Трябва да престои в маринатата най-малко 12 часа като е добре от време на време да я завъртате.

Плънката се подготвя като запържите ситно нарязания лук и сложите каймата да се запържи. Постепенно добавяте плодовете, орехите и подправките. Оставете всичко да се задуши. Ако желаете може да добавите и ½ ч.ч бяло вино. Оставете оризът да глътне виното и прибавете още толкоз вода.

Напълнете пуйката с плънката и зашийте, с цел да не изпада при печеното. Може да намажете пуйката със примес направена от изброените артикули, като най-обилно би трябвало да е в гънките не бутчетата.

Пече се в умерена фурна като на пуйката й трябват по 45 минути за всеки кг месо.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР