Сливен. Стартира процесът на избор на иновативни мерки за адаптиране

...
Сливен. Стартира процесът на избор на иновативни мерки за адаптиране
Коментари Харесай

Стартира процесът на избор на иновативни мерки за адаптиране към климатичните промени в осемте партниращи общини по проект

Сливен. Стартира процесът на избор на новаторски ограничения за адаптиране към климатичните промени в осемте партниращи общини по план. Това оповестиха от общината .

С извършеното от 7 до 9 декември 2021 година първо образование по плана, финансиран в границите на Програма Опазване на околната среда и климатичните промени, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 година, стартира работата на експертните екипи в осемте партниращи общини.

По време на образованието експертните екипи от Бургас, Варна, Кърджали, Пловдив, Русе, Сливен, Стара Загора и София започнаха на практика занимания за оценка на рисковете от климатичните промени в огромните градове – резултата на топлинния остров, редуващите се наводнения от значителни превалявания и суша с дефицит на вода и градските свлачища.

Партньорите по плана от Норвежката асоциация на локалните и районни управляващи и от Западно-норвежкия проучвателен институт срещнаха участниците с направения от тях отчет за интернационалния опит и положителни практики. Участниците се срещнаха с опита на Испания, Полша, Италия и Норвегия, както и способи за разбор на рисковете за оценка на набелязаните вероятни решения. Представени бяха осъществени планове за зелени фасади и покриви, дъждовни градини, градски резервоари за дъждовна вода, градско земеделие и доста други.

Български консултантски екип вкара участниците в методология за разбор на съществуващите стратегически и планови документи и изпълнявани планове в общините. Екипите в общините започнаха практическо използване на препоръчаните аналитични способи, които дават опция за оценка на обстановката и на вероятните решение от разнообразни гледни точки. Всяко допустимо решение би трябвало да бъде оценено през призмата на последствията за цялостното стабилно развиване на града, на следствията върху биологичното многообразие, комфорта и сигурността на жителите, съществуването на технология за неговата реализация, правната регулация за такава намеса и още доста аспекти.

Следващите стъпки по плана включват работа на експертните екипи в общинските администрации и няколко общи срещи за полемики и взаимна работа, както и образователни пътувания до Норвегия. В резултат на тези стъпки ще се изберат най-подходящите новаторски решения за всяка община, които да се финансират и изпълнят до 2024 година, в границите на този план.

Междувременно, се открива и нужда от осъвременяване на нормативната и правна рамка в областта на градското развиване, за което ще бъдат готови оферти за разискване от съответните институции и заинтригувани страни.

Водеща роля в осъществяването на плана има Националният поверителен екофонд с финансовата поддръжка от Програма „ Опазване на околната среда и климатични промени “ на Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство 2014 - 2021 година
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР