Сливането на природата и сградите, използвайки архитектурата като движеща сила,

...
Сливането на природата и сградите, използвайки архитектурата като движеща сила,
Коментари Харесай

9 сгради, които доказват силата на зелената архитектура

Сливането на природата и постройките, употребявайки архитектурата като движеща мощ, е наклонност, която има вековни обичаи – от чудните висящи градини на Вавилон до днешните модерни форми на градини на покрива и покрити с бръшляни университети, написа profit.bg.

Но модерните архитекти са създали нови способи за издигане на растенията на фундамент - без значение дали с многочислени извисяващи се тераси или същински отвесни градини, култивирани по стените на постройките.

Зеленината обаче има за цел освен да украси, само че също по този начин да обезпечи екологични изгоди - О2, попиване на въглеродния диоксид и естествено изстудяване на вътрешните пространства.

Архитекти, като Херцог и Де Мауер, Даниел Либескинд, Шигеру Бан и Бьорке Ингелс, са основали здания, които са образец за неповторимото комбиниране на бетон и флора за този неповторим тип архитектура, която споделя за нашата връзка със земята.

Ето някои от тях:

Милано, Италия



Bosco Verticale, известена още като Вертикалната гора, са две жилищни кули в Милано със залесени фасади.

Завършени през 2014 година от проектант Стефано Боери, те имат 21 000 растения, които всмукват въглеродния диоксид, понижават шума и създават О2 и удобен микроклимат за покрайнината.

Сидни, Австралия



Стена от зеленина се простира на фасадата на One Central Park - жилищен комплекс в Сидни, Австралия. Живото, зелено изкуство е работа на ботаника Патрик Блан, който употребява композиция от локални и екзотични растения.

Розано, Италия



Приблизително 44 000 растения пълзят по външната стена на Centro Commerciale Fiordaliso - търговски център в Розано, Италия, покрай Милано. Проектирана от архитекта Франческо Болани, живата стена държи студ в постройката.

Мадрид, Испания



Градината, проектирана от Патрик Блан, се издига в CaixaForum Madrid - културен център в Испания на Херцог и де Мойрон. Това е една от най-разпознаваемите здания тук, чиято зелена стена кореспондира с близката Кралска ботаническа градина.

Банкок, Тайланд



Буйна растителност и листа се изкачват по фасадите на двете жилищни кули, които построяват комплекса Ashton Morph Sukhumvit 38 в Банкок. Зеленината се интегрира безпроблемно с дървените тераси на постройките и частните култивиран площи.

Тайпе, Тайван



Тази, въодушевена от ДНК конструкция, е жилищна постройка, проектирана от Винсент Калебаут в Тайван. Тя ще бъде приключена тази година и ще се похвали с 23 000 растения в екстериора й.

Тулуза, Франция



С планиранo довеждане докрай прз 2022 година, Окисианската кула на проектант Даниел Либескинд ще съставлява серпантина с растителност. Проектирана взаимно с ландшафтния проектант Николас Гилсул, тази постройка ще се трансформира в забележителност в Тулуза, Франция.

Ню Йорк, Съединени американски щати



Част от развиването на " Хъдсън Ярдс " в западната част на Ню Йорк, Спирала на Bjarke Ingels Group ще има дървета, извисяващи се към небето по поредност от възходящи тераси. По постройката ще има „ панделка “ от зеленина, която ще се увива към кулата.

Ванкувър, Канада



Проектиран в символ на респект към близката постройка Evergreen на Arthur Erickson, Terrace House by Shigeru Ban във Ванкувър, Канада, ще бъде първият план на архитекта в страната. Проектирана със серия от градини, сходна на стълби, постройката ще бъде най-високата хибридна конструкция в света след завършването й.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР