Слепи хора ще могат да виждат с помощта на езика

...
Слепи хора ще могат да виждат с помощта на езика
Коментари Харесай

Сензация! Човек ще вижда с езика

Слепи хора ще могат да виждат благодарение на езика си! Това не е сюжет на научно-фантастичен филм, а действителност. Революционната технология, която ще разрешава на човек с изгубено зрение да го възстановява отчасти благодарение на нервните окончания на език, е създадена от американски учени.

Новата технология се назовава " Брейн пойнт ". Всъщност основата на концепцията е била сложено още през 60-те години на предишния век. Известният неврохирург Пол Бах-и-Рита предположил, че човек вижда не с очите, а с мозъка си. Зрението единствено му доставя външни светлинни сигнали, споделя ИТАР-ТАСС.

Сега учените са основали особено приспособление, което съставлява очила и в забележителна степен възстановява зрението. Очилата улавят светлината и предават информацията на дребно устройство, което преобразува светлинните талази в електрически сигнали. По доста тъничък кабел те постъпват към езика.

От своя страна с сензитивните си нервни окончания той предава сигнали към мозъка. Учените изясняват, че по този метод езикът заменя отчасти 2 милиона оптични нерви, които водят от очната ябълка към мозъка. Импулсите, получени от езика в основния мозък, се преобразуват в облици.

Революционните очила към този момент са били тествани от слепи хора. С тяхна помощ те са видяли порти, даже букви. Една седмица е задоволителна, с цел да се научи човек да вижда през езика.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР