Следващия път, когато си поръчате белгийска бира, знайте, че вие

...
Следващия път, когато си поръчате белгийска бира, знайте, че вие
Коментари Харесай

Официално: Бирата е сред най-големите постижения на човечеството

Следващия път, когато си поръчате белгийска бира, знайте, че вие не просто пиете алкохол, а черпите културен опит. ЮНЕСКО добави белгийското питие в листата на нематериалното културно завещание на човечеството.

Белгийците се славят като една от международните бирени народи. Тяхното питие има необятна гама от усети – от извънредно кисел до горчив усет. В съвсем всеки град и село на дребната западноевропейска държавица има пивоварна с вековни обичаи.

Историята на беглгийската бира стартира в Средновековните години. Пивоварската традиция във Фландрия е стартирана не от кого да е, а от изолираните от обществото тогава монаси. Тяхното откритие се харесало на хората и се трансформирало в традиция. Днес Белгия е на челни позиции във всички ранглисти, които са свързани по един или различен метод с бирата, а феновете на пивото стигат от време на време даже и до крайности.

Няма град в страната, където да не се провежда бирен фест най-малко един път в годината. В няколко обитаеми места тези събития даже са ежемесечни. В Белгия е издигнат първият бирен водопровод, който извежда пивото непосредствено от завода до няколко пивници в центъра на остарелия Брюж.

Във времената на рецесия, когато потреблението на бира бележи спад в целия свят, единствените места, където потреблението се покачва, са Белгия, Намибия и РЮА, демонстрират още статистиките.

Разбира се, появиха и рецензии към ЮНЕСКО за решението да дефинира бирата за културно благосъстояние на човечеството изключително в дните, когато злоупотребата в международен мащаб става все по-голям проблем. От организацията обаче се опазиха с тезата, че бирата е освен това от алкохолна напитка. Бира се употребява от хората освен за пиянство, само че и за готвене и производство на разнообразни артикули, изрази своята позиция ЮНЕСКО.

Наред с белгийската бира описът с нематериалното културно завещание бе запълнен в чест на умрелия към този момент бунтовник Фидел Кастро и с горещия кубински танц румба, както и с обичайното национално пеене на Уганда, което е застрашено от изгубване.

Списъкът на нематериалните културни полезности бе основан преди 10 години, като задачата му е най-много да се увеличи осведомеността за тях, до момента в който ЮНЕСКО също от време на време предлага финансова или техническа помощ на страните, борещи се да ги защитят.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР