Следващите две срещи на президента Тръмп, първо със съюзниците на

...
Следващите две срещи на президента Тръмп, първо със съюзниците на
Коментари Харесай

Виктория Нюланд умува какво ще стане след срещите на Тръмп с НАТО и с Путин

Следващите две срещи на президента Тръмп, първо със съдружниците на НАТО в Брюксел, а по-късно с президента на Русия Владимир Путин в Хелзинки, (Финландия), или ще възстановят американското международно водачество, или ще го убият, според от това по какъв начин той разиграва своите карти. Това написа на страниците на The New York Times някогашният формален представител на Държавния департамент по времето на Обама Виктория Нюланд под заглавие „ In Two Summits, a Moment of Truth for Trump”.

Според нея, единството на Алианса и последвалите „ решителни преговори” с Путин ще показват устрема на Вашингтон да застане на страната на съдружниците и да даде „ отпор на стратегическите съперници”. В противоположен случай Тръмп може „ на вятъра да разпилее” цялата мощност и въздействие на Съединени американски щати, „ оскърбявайки и разделяйки” партньорите”, „ без обаче да пести похвалите и подаръците за автократа, който предумишлено подкопава демокрацията и световното положение” на Америка.

„ Всичко зависи от това като какъв Тръмп ще се показа в Брюксел и Хелзинки: като стремящ се да укрепи НАТО или като човек, който постоянно назовава Алианса „ остарял” – разсъждава Нюланд.

Обикновено на срещите с „ кремълските босове” американският президент получава спомагателна тежест, имайки зад тила си единството на съдружниците. Ако Тръмп употребява срещата на НАТО, с цел да даде координиран сигнал на Москва, той ще умножи вероятния резултат, говорейки от името на „ десетки свободни страни, а освен от Америка”, смята Нюланд.

Според нея, срещата на съветския и американския президенти „ от дълго време е назряла”. В връзките на двете страни съществува „ планина от проблеми”, чието решение изисква договаряния на висше ниво, тъй като Путин „ обезвредил процеса за взимане на решения на всички други нива на своята държава”.

С идването на власт на Тръмп общият бюджет на Алианса доближи $14,4 милиарда Затова вместо „ да мачка” съдружниците си, президентът би трябвало да чества този триумф.

Тези стъпки са „ призвани да попречат на всевъзможни по-нататъшни териториални упоритости на Москва”, те би трябвало да укрепят позициите на Тръмп в Хелзинки. Главата на Белия дом рискува да загуби този коз, в случай че още веднъж се отнася към съдружниците като „ безполезни храненици, които не са нужни на Америка”, предизвестява Нюланд.

Според нея, Путин, „ печелещ от всяко различие в НАТО повече от всички, разчита на втория вид. За цялостния триумф на него ще му трябват доста пари. Скъпоструващата 4-годишна интервенция в Сирия, глобите и съвсем нулевият напредък на стопанската система изправя държавното управление на Путин пред фалит, е уверена Нюланд.

„ На Путин му би трябвало намаляване на глобите, директни непознати вложения и търговия. Той желае продължение на контракта по СНО-ІІІ след приключването му през 2021 година, с цел да не заплаща за оръжие от ново поколение” – смята дипломатът.

„ Той желае Съединени американски щати да изоставен Сирия, с цел да разреши на съветските войски да овладеят източните нефтени залежи, които в този момент ние пазиме, и да употребява приходите от находищата да заплати за войната.”

Всичко това дава на Тръмп „ обилни лостове” в Хелзинки, в случай че той работи уверено като Рейгън. Тръмп с НАТО зад тила може да върне на американската дипломация предишното великолепие, в случай че покаже на Путин, че естествените връзки с нас изискват цивилизовано държание на Русия в света. Алтернативата е разрушение на НАТО и събралият нови сили Путин да отслаби Америка, а Тръмп да излезе изгубил съревнованието на великите страни, което самичък обяви” - обобщава Виктория Нюланд.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР