Следователите предполагат, че убийството на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция

...
Следователите предполагат, че убийството на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция
Коментари Харесай

Свързват убийството на малтийската журналистка с разследване за търговия с либийски нефт

Следователите допускат, че убийството на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция може да е обвързвано с нейни следствия за контрабандата на гориво от Либия за Европа, заяви новинарският канал РАИ нюз 24, като се базира на източници в правоприлагащите органи на Италия.
Медията припомня, че предходната седмица по заповед на прокуратурата в сицилианския град Катания бяха задържани и сложени под домакински арест девет души – либийци, италианци, свързани с мафията, и двама малтийци, единият от които е някогашният бранител от националния тим по футбол Дарън Дебоно, който се счита за уредник на противозаконната мрежа.
По изпитана скица, по сделка с локални полеви командири от либийски залежи се краде гориво, доставя се с катери до танкери, а по-късно още един път се трансферира преди да стигне крайбрежията на Малта.
След това нефтът отпътува за италиански пристанища и нефтопреработвателни предприятия. Накрая горивото се продава в Италия и други европейски страни. Италианските следователи са открили 80 хиляди тона гориво на обща стойност 30 млн. евро.
Галиция, която се занимаваше с следствие на офшорни сметки като проучваше Панамските досиета, неведнъж е писала за противозаконната търговия с либийски петрол през Малта, където в последно време бяха убити няколко души, свързани, съгласно нея, с този бизнес.
Журналистката почина на 16 октомври при гърмеж под колата й. В следствието на закононарушението взе участие и американското ФБР.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР