Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили наложи вето върху спорния Закон

...
Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили наложи вето върху спорния Закон
Коментари Харесай

Президентът на Грузия наложи вето върху спорния закон за чуждите агенти

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили наложи несъгласие върху противоречивия Закон за задграничното въздействие, който беше признат на фона на всеобщи митинги. Ветото обаче има по-скоро алегоричен темперамент поради съотношението на силите в Народното събрание, съобщи БНР.

В телевизионно изказване Саломе Зурабишвили изясни, че е наложила несъгласие на закон, който опонира на грузинската конституция, съветски по своята същина.

По силата му неправителствените организации с над 20% финансиране от чужбина би трябвало да се вписват в специфичен указател и да дават подробни доклади за активността си.

Противниците му го съпоставят с настоящия в Русия Закон за задграничните сътрудници, който се употребява за репресиране на несъгласните с властта. Неодобрение показаха от Брюксел и Вашингтон. Грузинското държавно управление твърди, че законът има за цел да насърчи прозрачността и да ограничи нездравословното, съгласно него, задгранично въздействие в страната с население от 3,7 милиона души.

След приемането на закона във вторник стачкуващи се събраха пред Народното събрание, блокираха улици в Тбилиси.

Ветото на Саломе Зурабишвили, която влиза във все по-остра борба с ръководещите, беше предстояща стъпка. По-рано тази седмица тя разкритикува остро партията " Грузинска фантазия ", че е прокарала закона, който не подхожда на заявената от Грузия политика към европейска интеграция. Управляващите в Тбилиси обаче имат нужното парламентарно болшинство, с цел да преодолеят ветото. Савина Спасова.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР