След завладяването на Перу от испанците, бунтовният инка Манко Капак

...
След завладяването на Перу от испанците, бунтовният инка Манко Капак
Коментари Харесай

Мачу Пикчу или изгубеният град на Инките

След завладяването на Перу от испанците, бунтовният инка Манко Капак II скрито се измъква от Кузко и се открива северозападно от Олантайтамбо в дълбините на джунглата, където основава град наименуван Вилкабамба.

След дълги години сражения с инките, през 1572 година испанците нападат Вилкабамба и връщат последния инка Тупак Амаро (наследник и половина брат на Манко) в Кузко, където го екзекутират.

 Мачу Пикчу или изгубеният град на Инките

С времето, местоположението на изоставения град Вилкабамба бива забравено. За него се загатва единствено в някои не напълно точни карти и испански летописи.

Хирам Бингам, лекар по философия и история в Университета Йейл, остава удивен от инките, археологията и историите за изгубени градове след първото си посещаване в Перу през 1909 г.

През 1911 година той се завръща с експедиция, която се насочва към джунглата в посока на долината Урубамба в търсене на изгубени градове. Възоснова на прочетените испански ръкописи в Лима, Бингам е бил уверен, че изгубените градове, руините на инките и вероятно несметните им съкровища се намират някъде в тази част на Перу. Почти незабавно групата открива едно от значимите за инките места, което те наименуват Паталакта.

Изоставен от по-голямата част от групата си, Бингам изкачва стръмна планина, където среща двама локални, които го водят до антично място. Бингам има вяра, че е попаднал на последната цитадела на бунтовните инки и че Вилкабамба е най-сетне откит. Това " изобретение " остава неоспорено за идващите 50 години, до момента в който грешката на Бингам, не е доказана от Джин Савой през 1964 година, когато открива това, за което множеството хора са съгласни, че са същинските руини на Вилкабамба в Еспирито Пампа, след 4 или 5 дни дълго и трудно пътешестване още във вътрешността в джунглата.

 Мачу Пикчу или изгубеният град на Инките

Но да се върнем към Бингам, който на идната година се връща в откритото от него място, а точно Мачу Пикчу (Machu Picchu), с цел да стартира разчистването на руините от растителност - работа, която траяла 3 години. През това време биват открити голям брой керамични произведения, каменни предмети и кости. През 1981 година една повърхност от към 325 кв.км към Мачу Пикчу е оповестена за исторически монумент от перуанското държавно управление и е даден статут на международно завещание от ЮНЕСКО през 1983 г.

Загадката обаче остава - в случай че Мачу Пикчу не е изгубеният град Вилкабамба, то кой е той тогава? Единственото безапелационно пояснение е, че Мачу Пикчу е бил зарязан преди нашествието на испанците и че по времето на испанското завладяване инките също не са знаели за неговото битие.

Археолозите се съгласяват, че стила на постройките в Мачу Пикчу е " късно имперски ", какъвто е бил известен по време на царуването на Пачакутек. И в случай че в действителност градът е бил зарязан преди испанската инвазия, то това значи че основаването, застрояването и изоставянето му се развива за интервал от към 100 години.

 Мачу Пикчу или изгубеният град на Инките

Едно по-ново виждане е, че вместо да се преглежда изолирано, Мачу Пикчу може би образува параден, а евентуално и административен център на огромен и гъсто обитаем регион. Последните данни, показани от археологът Дж. Роу свидетелстват, че Мачу Пикчу е издигнат като " царски парцел " за Пачакутек и е обитаем от неговите фамилни кланове. Мястото евентуално е определено заради неповторимото си разположение, градът е заобиколен от джунглата и планините Салкантай, Помасило и Вероника, и с аспект към река Вилканота, позиция, която в религията на инките е била считана за свещена.

Построяването на Мачу Пикчу би могло да се свърже и с няколко вторични цели по едно и също време - като бдителен пост на пътя към Кузко от Антисио или Aмазонския басейн или като предпазен източник на кока, употребена във всички аспекти на религията на инките, в това число при жертвоприношения, чародейства и в медицината.

Данните сочат, че Мачу Пикчу е бил застроен с 200 здания и е имал непрекъснато население от към 1000 души.

Изоставянето на Мачу Пикчу може просто да се изясни със гибелта на Пачакутек и градеж на нови " царски парцели " за идващия властващ инка, както е бил обичаят.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР