След военното нахлуване на Русия на територията на Украйна по

...
След военното нахлуване на Русия на територията на Украйна по
Коментари Харесай

Как глобяват в Русия за антивоенни протести

След военното навлизане на Русия на територията на Украйна по улиците в съветски градове започнаха митинги. Хиляди хора бяха арестувани, а след това наказани на санкции или административен арест. Би Би Си се срещна с протоколи за задържане на участници в антивоенни акции.

Войната, наричана от съветските управляващи " спецоперация ", стартира на 24 февруари. Същия ден в Русия се състояха първите митинги - най-вече малобройни. В цялата страна бяха арестувани тогава над 1500 души. Протестните дейности продължиха и през идващите дни. По данни на изданието " ОВД-Инфо " (признато в Русия за " задграничен сътрудник " ) по време на антивоенни митинги в цялата федерация са били арестувани общо към 11 000 души.

Властите не позволиха нито една протестна демонстрация. В Москва да вземем за пример отводът бе стимулиран с " епидемиологичната конюнктура " поради ковид. Забраната за всеобщи прояви в съветската столица поради КОВИД е в действие към този момент две години.

Повечето арестувани получават санкции по т. 5 от член 20, алинея 2 на Кодекса за административни правонарушения (КоАП) - нарушаване на открития ред за осъществяване на заседание, протест, проява, шествие или митинг от страна на участник в обществена демонстрация. Този член от кодекса планува санкция в размер на 10-20 хиляди рубли или наложителен труд до 40 часа.

Би Би Си се срещна с няколко десетки протокола за задържане на протестиращи (редакцията разполага с копия). Документите са формирани еднотипно и разликите са незначителни - там, където се разказва самото " правонарушение ".

Следва типично изложение на задържане при антивоенен митинг от подобен протокол (мястото и името на арестувания не се показват от съображения за сигурността му):

" В състава на група жители на брой към 200 души, привличайки вниманието на жители и медии, пренебрегвайки уточнения на полицейски чиновници, че въпросната демонстрация не е позволена от държавното управление на Москва, и настояванията да приключи противоправните си дейности, осъзнато е траял да взема присъединяване в неразрешената обществена демонстрация и е траял да скандира лозунги " Не на войната ", " Никога няма да ви простя тази война ", " Путин, долу ръцете от Украйна " и други, т.е. непринудено е взел присъединяване в неразрешена обществена демонстрация, съчетаваща форми на протест и митинг. "

Съвкупността от представени лозунги е друга в другите протоколи. Ето някои други словосъчетания, въз основа на които се образуват административни каузи:

Долу войната

Войната е закононарушение

Не на войната в Украйна

Слава на Украйна

Аз съм срещу

Няма война (така написа в протокола, бел. Би Би Си)

Някои участници в протестни прояви, с които съумя да беседва Би Би Си, споделят, че въобще не са скандирали никакви лозунги. Мнозина посочвали в протоколите, че написаното там не дава отговор на истината, само че това не ги избавило от санкции.

Има данни, че с изключение на административните каузи, откогато са почнали антивоенните митинги, против техни участници са формирани и минимум 29 наказателни каузи по разнообразни членове от законодателството.

Броят на починалите по време на войната не се знае със сигурност; оценките са разнообразни.

По последни сведения на министерството на защитата на Украйна съветската страна е изгубила 12 000 души като убити и ранени. Руското отбранително министерство заяви за загуби единствено един път - загатна за 498 жертви.

Няма достоверни данни и за загубите на украинските военни. По сведения на Организация на обединените нации от началото на войната в Украйна са починали 406 мирни поданици, а бежанците към този момент са над 2 милиона.

Седмица след изпращането на войски в Украйна Русия одобри закон, наказващ разпространяването на недостоверни данни за дейностите на съветските военни. Според новия закон всеки, разпространявал данни, които съветските управляващи сметнат за недостоверни, може да получи присъда до 15 години в лагер.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР