След тридневни абсолютно безсмислени, но крайно популистки и на моменти

...
Коментари Харесай

Финално за пенсиите: по 120 лв. за три месеца, след това увеличение с 12.5%

След тридневни безусловно безсмислени, само че извънредно популистки и на моменти - унизителни диспути в Народното събрание, депутатите най-сетне одобриха измененията в бюджета на Държавното публично обезпечаване. Те засягат главно нарастването на пенсиите и елементарно се трансфораха в предизборно поле, върху което се упражняваха всички политически сили в продължение на над два работни дни. А методът, по който стартира гласуването на текстовете в зала, в началото заплашваше да взриви финансовата непоклатимост на страната, тъй като изискваше голям запас за погашение на нелогично високи пенсии още от октомври.

Първият финансово неосъществим вид мина с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Докато по-умереният разход на финала бе прокаран от Има Такъв Народ, Демократична България и Движение за права и свободи, а от " Изправи се " гласоподаваха шарено.
Какво се трансформира
След в началото основания безпорядък, в последна сметка се одобри следното:

Пенсионерите ще вземат по 120 лева добавка месечно през октомври, ноември и декември тази година, която се отпуска с експлицитното конкретизиране, че е антикризисна мярка и след 1 януари изплащането й ще спре. Обезщетението за втората година майчинство се усилва от 380 на 650 лева още от 1 октомври тази година.

От 25 декември всички пенсии за стаж и възраст ще стартират да се преизчисляват с коефициент 1.35, което на процедура значи 12.5% нарастване
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР