Компаниите ще са задължени да декларират касовите си наличности всеки

...
Компаниите ще са задължени да декларират касовите си наличности всеки
Коментари Харесай

Компаниите ще подават данни за парите на каса всеки месец с ДДС декларацията

Компаниите ще са задължени да заявяват касовите си наличия всеки месец при подаване на справките-декларации по Данък добавена стойност, ресторантьорите ще са длъжни да заплащат заплатите на личния състав си единствено по банков път, а клиентите им ще могат да откажат да платят сметката, в случай че заведението не издаде касов бон. Това са част от, които са написани в преходните разпореждания на законопроекта за бюджет 2023. Той беше показан в сряда от финансовия министър Асен Василев, който съобщи, че няма да се вършат промени в главните налози, само че за сметка на това страната ще се опита да затегне контрола по заплащането им. Промените, в случай че бъдат утвърдени от депутатите, ще се задействат с приемането на бюджета, планувано за началото на август.Иначе бюджет 2023 е направен при планове за 2.5% от Брутният вътрешен продукт недостиг на касова основа и 3% на начислена (т.е. по методологията на ЕК). Номинално минусът се свива до 4.6 милиарда лева за тази година - надалеч по-нисък по отношение на 12-те милиарда, които беше пресметнал служебният кабинет.

Компаниите ще са задължени да заявяват касовите си наличия всеки месец при подаване на справките-декларации по Данък добавена стойност, ресторантьорите ще са длъжни да заплащат заплатите на личния състав си единствено по банков път, а клиентите им ще могат да откажат да платят сметката, в случай че заведението не издаде касов бон. Това са част от, които са написани в преходните разпореждания на законопроекта за бюджет 2023. Той беше показан в сряда от финансовия министър Асен Василев, който съобщи, че няма да се вършат промени в главните налози, само че за сметка на това страната ще се опита да затегне контрола по заплащането им. Промените, в случай че бъдат утвърдени от депутатите, ще се задействат с приемането на бюджета, планувано за началото на август.

Иначе бюджет 2023 е направен при планове за 2.5% от Брутният вътрешен продукт недостиг на касова основа и 3% на начислена (т.е. по методологията на ЕК). Номинално минусът се свива до 4.6 милиарда лева за тази година - надалеч по-нисък по отношение на 12-те милиарда, които беше пресметнал служебният кабинет.

Оптимизацията е за сметка на предстоящи повече доходи (около 1.33 милиарда лева повече от налози, 830 млн. лева от дивиденти на държавните сдружения и вероятно второ заплащане по Плана за устойчивост) и стесняване на някои разноски - за вложения и за прехрана. От думите на Васлев косвено стана ясно, че има още запаси в финансовите разноски и евентуално и след редуцирането им някои от тях ще останат неизпълнени до края на годината.

Василев дефинира приходите като " напрегнати, само че изпълними ". И добави, че на Национална агенция за приходите с текстове в преходите и заключителните разпореждания на плана, е вменено стягане на контрола по обявление на приходите, внасянето им и прелиминарен надзор върху данъкоплатците, тъй че без да се натоварва бизнесът, инспекциите да са по-целенасочени - към компании, които по една или друга причина може да бъдат разпознати като неизрядни.
Реклама
В отчета към проектобюджета се показва, че предстоящият позитивен резултат за бюджета от планувания пакет от ограничения за повишение на събираемостта е в размер на общо 1.27 милиарда лева за интервала 2023-2024 година
Какво се трансформира
- Дружества с личен състав 50 или повече души ще са длъжни да изплащат заплатите на наетите единствено по банков път . Това обвързване ще важи и за работодатели, извършващи доставка на ресторантьорски и кетъринг услуги, без значение какъв брой хора работят за тях.

- Дивидентите, без значение от тяхната стойност, също ще би трябвало да се изплащат единствено по банков път. Промените са написани в Закона за ограничение на заплащанията в брой.

- Министерството предлага и една забавна концепция, написана като смяна в Закона за Данък добавена стойност - в случай че ресторант или кетъринг компания не издадат касова записка при заплащане на сметката, клиентът има право да не я заплати .
Реклама
- Предложението, което визира най-вече бизнеси, евентуално е обвързвано със справките-декларации по Данък добавена стойност . Министерството на финансите предлага с тях фирмите да подават информация всеки месец за предходния данъчен интервал за " общата сума на налични парични средства в касите ", както и " размер на вземания по планове със притежатели и личен състав, когато надвишават предел от 10 хиляди лева По последни данни над 300 хиляди сдружения са регистрирани по Данък добавена стойност.

- Екипът на Василев е прегърнал концепцията на служебния кабинет да се вкара наложително авансово обявление на данни за транспортите на артикули с висок фискален риск . Такива са да вземем за пример месо, риба, яйца, мляко, плодове и зеленчуци и така нататък (виж цялостния лист ). Това условие ще е за артикули, чийто транспорт стартира от територията на друга страна - членка на Европейския съюз или трета страна и приключва на територията на България или стартира от територията на страната и приключва на територията на друга страна членка, както и транспорти на територията на страната. Очакваният резултат за тази година е 530 млн. лева повече доходи и 740 млн. лева в допълнение следващата година.

- Министерството предлага и две идентични промени в Закона за кредитните институции и в Закона за пазарите на финансови принадлежности, с които се дава право на обществените реализатори, дружно с органите по приходите да имат достъп до предпазена информация, надлежно банкова и комерсиална загадка. " Такова пълномощие ще даде опция на обществения реализатор в Национална агенция за приходите да разполага с информация за обстоятелствата и събитията, засягащи наличностите и интервенциите по сметките и влоговете на клиентите на банката и със сведения за притежавани финансови принадлежности ", се показва в претекстовете. Освен информация за банковите сметки смяната дава право на данъчните да получават и информация от капиталови медиатори за вложенията на длъжника в скъпи бумаги (акции, облигации и т.н.)

- Въведен е акцизен календар за поетапно увеличение на ставките за цигари и тютюневи произведения за интервал от четири години. Предлага се течностите за електронни цигари , несъдържащи никотин, и заместителите на тютюна, съдържащи никотин, също да се таксуват с данък .
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР